Peste 100 de copii care au familii azi, la rândul lor, s-au vindecat pe secția de Onco-Hematologie din Oradea. Părinții unui copil bolnav de cancer ne-au povestit despre calvarul prin care trec, ca urmare a faptului că nu există, și nu au putut beneficia de serviciile medicului oncolog din Oradea.
Cu copilul bolnav au trebuit să caute alinare în centrele oncologice din Cluj – Napoca și Timișoara. Situația se prezintă dramatic, ca urmare a faptului că renumitul medic Ladislau Ritli, dar și un alt medic oncolog au plecat deja de pe secție.
„Oare cine o să-mi spună mie când sunt vindecată, dacă domnul doctor nu mai este?”, se întreba o mică pacientă de trei anișori. Fostului ministru al Sănătății nu i-a fost prelungită perioada de activitate după vârsta de pensionare, deși aceasta s-a întâmplat în fiecare an până acum. Și cu toate că rata supraviețuirii, la copii peste cinci ani bolnavi de cancer, la Oradea este de 70-80%.
Practic, după un sfert de veac de funcţionare, secţia de oncologie şi hematologie pediatrică a Spitalului Municipal din Oradea este în pragul desfiinţării, intențiile managerului fiind de a reduce secția de la 12 paturi la două paturi. Un medic specialist oncolog ar urma să ofere servicii aici. Dacian Foncea, managerul Spitalului a declarat pentru Digi 24, oarecum cinic, că bolile oncologice sunt rare în regiune și că secția nu funcționează la parametri europeni.
„Nu se justifică funcționarea acestor compartimente la nivelul municipiului Oradea”, a spus Dacian Foncea. Aceasta în ciuda statisticilor, care, spre exemplu, în 2017, evidențiau că „în ultimii cinci ani, numărul cazurilor nou descoperite a crescut de la 900 la peste 2.600” și că un bărbat din trei poate suferi de cancer, în timp ce la femei situația arată că o femeie din cinci poate suferi de cancer.
Citiți principiile noastre de moderare aici!