Tot ministrul a adăugat că nu este momentul unei dezbateri pentru utilizarea canabisului în scop recreaţional: „Am discutat şi eu ieri cu doamna ministru Pintea şi am aflat că este o astfel de comisie care se întruneşte la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a se analiza şi argumenta legalizarea utilizării canabisului în scopuri medicinale, adică pentru cei diagnosticaţi cel puţin în zona de cancer în fază terminală. Se ia în calcul legalizarea pentru a se utiliza în acest sens. Medical, este un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare şi utilizare în scopuri medicinale a canabisului”.
Teodorovici a anunțat: „Nu ştiu dacă la Guvern (se lucrează la un proiect – n.r.), dar ieri a fost la Ministerul Sănătăţii, la comisia de profil; înseamnă că asta este direcţia în care se merge. Este deja o practică europeană, şi justificarea medicală o are. Fiind în fază terminală pacienţii, probabil că este o cale de a le diminua din suferinţă”.
Un deputat al PSD susţine ideea ministrului Teodorovici de legalizare a canabisului în scopuri medicale. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că este de acord cu legalizarea folosirii canabisului în scopuri medicale, pentru bolnavii de cancer, precizând că ar fi un lucru normal, având în vedere că e utilizat în multe alte ţări din lume:
„Eu sunt de acord cu asta (legalizarea canabisului folosit în scopuri medicale – n.r.). Eu am explicat-o deja, ca medic, şi trebuie să înţeleagă toată lumea, scopul medicinal este unul singur în tratamentul cancerului. Canabisul este folosit în Israel şi în mai multe zone. Am impresia că deja sunt firme israeliene în România care au culturi de canabis pentru scopuri medicale, care iau avizele de la SRI, de la Ministerul Sănătăţii, sunt supravegheaţi ca să nu facă altceva cu ele, şi care îl folosesc pentru tratamentul cancerului. Nu în România se foloseşte. Ei fac aici pentru străinătate”.
Social-democratul a adăugat că trebuie supravegheată situaţia, pentru a nu fi utilizat canabisul în alte scopuri decât cele medicinale.
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat miercuri în Parlament, referitor la anunţul făcut de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, conform căruia canabisul ar putea fi legalizat, că este nevoie de o analiză mai profundă, pentru a vedea dacă aceasta merită „costul social”.
Reclamă în presă
Declarația ministrului Teodorovici pare mai mult doar un subiect de aruncat la parte din media, sunt de părere oncologii orădeni. Și asta pentru că în cauză ar fi vorba de un ulei de canabis, care are doar o concentrație infimă de 0,2% THC.
Medicul oncolog pediatru dr. Ritli Ladislau a declarat pentru Jurnal Bihorean și Bihon.ro că nici nu se pune problema de administrare la copii. Fostul ministru al Sănătății spune că se va mai documenta, dar în oncologia pediatrică nu e cazul de administrare de canabis.
Nici adulții cu afecțiuni oncologie, nu ar câștiga mare lucru. Dimpotrivă, potrivit medicilor oncologi, sunt opioide mult mai tari decât uleiul de canabis de 0,2% THC.
Medicul primar în Oncologie medicală și șeful secției de Oncologie adulți de la Spitalul „Dr. Gavril Curteanu”, dr. Aniela Platonă, spune că în oncologie se utilizează, pentru tratamentul durerii, opioide aprobate de minim una din cele două entități de specialitate: FDA din SUA sau/și EMEA din Europa. Aceste două organisme de specialitate însă nici nu au studiile încheiate, numărul pacienților pe care a fost încercat fiind încă mic pentru a se putea demonstra eficiența canabisului în unele afecțiuni.
„Tratamentul durerii se face cu opioide, care pot fi minore sau majore”, spune medicul, care declară că acest ulei de canabis, dacă ar fi aprobat pentru utilizare, ar intra în categoria opioidelor minore.
„Tramadolul e mai puternic decât uleiul de canabis”, spune doctorița, mai ales că sunt bolnavi care își aduc din străinătate acest tip de canabis. Le oferă o ușoară stare de euforie, dar nu alină atât de mult durerea.
Practic, introducerea canabisului în Oncologie, dar și în alte specialități medicale (psihiatria, de pildă), ar fi mai degrabă o aliniere a României la cererile UE, dar nu ar oferi un mare ajutor bolnavilor cu cancer. Aceștia pot avea dureri intense nu doar în faza terminală, atunci când tumora apasă terminațiile nervoase.
În aceste cazuri se administrează opioide, dar în cazul uleiului de canabis, concentrația e foarte scăzută. Și oricum, uleiul de canabis s-ar elibera din farmacii doar pe bază de rețetă emisă de medicul oncolog, astfel că ar fi mici șanse ca dependenții de canabis să râvnească la dozele nesemnificative din uleiul de canabis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!