Este vorba despre colecţionarul Petru Costin, care aduce în faţa publicului orădean 90 de icoane din secolele XVII-XIX în cadrul expoziţiei vernisate mâine seară la Complexul Cultural din cadrul Muzeului Oraşului Oradea.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Oradea – Filiala Bihor a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asociația Națională a Cavalerilor de Clio și Asociația Pro Basarabia şi Bucovina, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Titlul expoziţiei a fost unul sugestiv: „Un singur neam, o singură credință românească”. Şi aşa a fost şi atmosfera.
Un eveniment cultural cum rar ne este dat să întâlnim în Oradea, la care organizatori şi participanţi au trăit 100% tot ce s-a întâmplat în sală. Având în Dan Poienar un adevărat suflet al evenimentului, bucurându-se de prezenţa PS Sofronie şi PS Virgil Bercea, cu participarea elevilor de la Colegiul „Emanuil Gojdu”, a celor de la Poliţia de Frontieră, de momente artistice de excepţie realizate de Mihai Carţiş, Alexandrina Chelu, Florian Chelu, Petrică Popa, evenimentul a fost unul de referinţă pentru seria celor dedicate Centenarului.
Multe dintre icoanele expuse au fost recuperate de la contrabandişti, practic Petru Costin restituindu-le a doua oară românilor. Majoritatea pieselor sunt create de meşteri populari. Sunt – aşa cum spunea PS Sofronie – icoane din casele oamenilor, unele dintre ele ascunse în pereţi, în pivniţe şi poduri, de teama tăvălugului sovietic. Sunt câteva pânze şi tempera pe lemn, iar unele dintre ele par surori gemene cu icoanele din colecţiile episcopiilor şi mănăstirilor noastre, ceea ce dovedeşte unitatea românilor. Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă extraordinară, participanţii prinzându-se alături de oaspeţii din Basarabia în Hora Unirii.
Colecţionar de Cartea Recordurilor
După cum preciza Petru Costin, icoanele „au fost făcute de ţărani pentru ţărani. În faţa acestor icoane, ţăranul îşi deschidea sufletul. Au mai fost expuse în Rusia, Bulgaria, Ungaria și Polonia. În România au fost expuse la Muzeul Țăranului Român și la Bârlad. Colecţia este dedicată memoriei părinţilor mei. Au fost creştini. Mama cânta în corul bisericii, iar tatăl meu a fost ctitorul”.
A început să colecţioneze încă din copilărie: monede, insigne, pixuri. Colecţionează tot ce se poate colecţiona: de la arzătoare de pârlit porci la steaguri şi drapele. De la busturile lui Lenin la costume de scafandri şi cosmonauţi. Este membru fondator al Clubului Colecţionarilor din Republica Moldova şi membru al Consiliului Internaţional al Muzeelor.
Din panoplia sa fac parte peste 600 de uniforme militare: uniforme de generali şi de soldaţi de rând, uniforme ale militarilor ruşi şi ale luptătorilor ceceni, ale combatanţilor de pe Nistru şi ale cazacilor stau aliniate în colecţia sa. Fiecare uniformă are povestea sa; spre exemplu, cea a eroului sovietic Andreev, despre care colecţionarul spune că într-o singură luptă a distrus şapte tancuri şi două tunuri. E acolo şi o uniformă făcută pentru fostul preşedinte Vladimir Voronin.
Uniformele miniștrilor apărării Pleşca, Gaiciuc, patru uniforme ale ministrului de Interne – Roibu din Moldova, stau lângă uniformele generalilor ruşi: Gorşkov, Dejurov, Gromov, Sergheev, Onufrenco. Deţine cea mai impresionantă colecţie din lume – 500 de chipiuri ale funcţionarilor vamali, monede din secolele XI–XX, icoane din secolele XVIII–XIX, drapele, unelte de muncă, radiouri şi televizoare, piese de harnaşament, 10.000 de potcoave, lămpi cu gaz, samovare. Locotenent-colonelul Petru Costin, economist de meserie, angajat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, are colecţii personale, dar şi obiecte expuse în Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova.
Petru Costin a realizat o hartă din peste 190 de mii de monede. Acestea cântăreau o jumătate de tonă. Rezultatul este pur și simplu uimitor, deoarece harta a fost desemnată cea mai mare de acest format, din întreaga lume, și ajuns în Cartea Recordurilor Guiness. Harta a conturat-o cu potcoave de colecţie.
Cu colecţia de peste 3.000 de potcoave, cea mai veche datată din secolul XIV, deţine un alt titlu de Cartea Recordurilor. A colindat jumătate din Europa cu colecţiile sale, în care a investit peste 40 de ani de pasiune. La Oradea se află în aceste zile pentru a treia oară.
Iniţial a expus steaguri din vremea lui Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Mihai Viteazu, Alexandru Ghica. Steagurile din colecţia sa sunt lucrate cu minuţiozitate din materiale aduse din Grecia, Ucraina, Polonia, Ungaria. În colecţia sa, Petru Costin se mândreşte şi cu un drapel de la 1798 realizat din 2.000 de pietre scumpe, descoperit într-o arhivă din Grecia. Colecţia „Omului-Muzeu” prezentată la Oradea are exemplare ce reproduc, de la primul steag al dacilor, până la drapelul actual al Republicii Moldova. Apoi a expus arme medievale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!