Cu câteva zile înaintea acestui proces, prefectul Claudiu Pop a emis avizul de legalitate necesar municipalităţii pentru Hotărârea care redefineşte modul în care câinii comunitari sunt trataţi în Oradea, din 1 septembrie încoace. Problema este generată de o abordare mult mai relaxată a Primăriei faţă de posibilitatea eutanasierii câinilor fără stăpân.
Săptămâna trecută, Prefectura a dat avizul de legalitate Hotărârii de Consiliu Local care aprobă Regulamentul de funcţionare a Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân. Acest serviciu funcţionează în cadrul Administraţiei Domeniului Public (fosta RAPAS). Prefectul Claudiu Pop a motivat acest aviz afirmând că respectiva HCL respectă legislaţia în vigoare. Adică Ordonanţa de Urgenţă nr. 155/2001, aprobată prin Legea 227/2002. Fiind acoperit legal, Pop a dat şi el undă verde regulamentului municipal care include şi Oradea pe harta oraşelor din România în care maidanezii pot fi eutanasiaţi oricând după şapte zile petrecute în adăpost. Regulamentul respectiv, ce a deposedat SOS Dogs de această activitate, dând-o municipalităţii, a fost puternic contestat. Un ONG – Fundaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor – a acţionat deja Consiliul Local în judecată.
Prefectul Claudiu Pop a arătat ieri că acest control de legalitate al Prefecturii are doar menirea de a verifica dacă actul normativ al municipalităţii este în conformitate cu legea. Şi a constatat că este. Problema a pasat-o apoi ONG-urilor interesate de soarta câinilor vagabonzi. „ONG-urile care au ca obiect de activitate protejarea animalelor au posibilitatea să solicite instanţei de contencios administrativ desfiinţarea hotărârii pentru motive de ordin subiectiv, prefectul exercitând doar un control obiectiv, conformitatea cu actele normative în vigoare”, a transmis reprezentantul Guvernului în teritoriu, într-un limbaj tehnic.
Precizări de prisos
În Regulamentul adoptat de Primărie nu se arată care este termenul după care câinii pot fi eutanasiaţi. Înainte să emită avizul, Prefectura ceruse lămuriri în acest sens, iar cei de la Primărie au arătat că, potrivit legislaţiei, termenul după care se poate dispune măsura eutanasierii pentru câinii nerevendicaţi şi neadoptaţi este de şapte zile. Aşadar, i-au trimis pe juriştii Prefecturii tot la textul de lege. De aceea, Hotărârea Consiliului Local a rămas exact la fel şi după precizările cerute de Prefectură.
„Cei de la Primărie ne-au transmis că e mai bine să nu treacă niciun termen. Domnul Andrica chiar ne-a spus că ţin acolo câinii până îmbătrânesc. De la caz la caz. Ne-a transmis că nu o să fie o eutanasiere în masă, aşa cum se vehiculează”, ne-a declarat ieri Alice Lupeş, şefa Serviciului Juridic al Prefecturii.
După adoptarea noii strategii a Primăriei faţă de maidanezi, Prefectura Bihor a fost asaltată de peste 2.000 emailuri plus alte petiţii, care îşi exprimau îngrijorarea vizavi de soarta câinilor comunitari şi cereau intervenţia prefectului…
Prima infatisare in procesul maidanezilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!