Discursuri, momente poetice şi muzicale s-au reunit într-un eveniment care a marcat Ziua Culturii Naţionale. În Piaţeta Independenţei, în faţa statuii poetului Mihai Emienscu, zeci de orădeni s-au adunat pentru a-i aduce un omegiu poetului naţional, de la a cărui naţtere se împlinesc 175 de ani.
Moderat de decanul Facultății de Litere a Universității Oradea, Veronica Buciuman, manifestarea a început cu intonarea Imnului Național al României.
Oficiali precum primarul Oradiei, Florin Birta, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan, episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Alin Ştefănuţ, elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” şi Şcoala „Oltea Doamna”, oameni de cultură şi zeci de orădeni au ascultat apoi cuvântul, lect. univ. dr. Anca Tomoioagă, specialist eminescolog din cadrul Facultății de Litere a Universității din Oradea, care a îndemnat pe cei prezenţi să recitească operele eminesciene. „Fără a reveni la versurile poetului, riscăm să cădem în capcana de a vorbi despre el în clișee”, a spus aceasta.
Dr. Ioan F. Pop, directorul Muzeului Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea, a amintit contribuția poetului Mihai Eminescu la reînnoirea limbii române și a literaturii naționale, subliniind importantul rol al lui Iosif Vulcan în debutul acestuia în revista Familia, în 1866.
„Toate aceste atribute de poet național, român absolut, sunt exagerări, exagerări pozitive, care, din păcate, nu fac întotdeauna bine. Un geniu nu poate fi analizat critic. Un om deplin al culturii române nu mai poate fi supus unui criteriu literar sau de critică literară. De aceea el trebuie demitizat, trebuie înțeles ca un om viu, care a scris enorm de mult. A trăit 39 de ani și a scris peste 15.000 de pagini. Trebuie spus: Eminescu nu e genial în tot ce a scris. E genial în unele poezii. De aceea, singurul fel de a omagia un scriitor, fie el cât de mare, cât de mic, fie chiar Eminescu, este de a-l citi și reciti. În rest, îl putem omagia desigur la 15 ianuarie și 15 iunie, dar între acestea ar trebui să-l mai și citim. Pentru că, dacă nu-l citim, Eminescu nu există”, a spus Ioan F. Pop.
A urmat Murășan Janna, studentă la Facultatea de Litere, specializarea Română-Engleză, care a recitat cu multă pasiune poezia „Mortua est” de Mihai Eminescu.
Evenimentul a continuat cu un moment artistic susținut de Alexandrina, Iuliana și Florian Chelu, artiştii Rock Filarmonica Oradea, care au interpretat patru poeme eminesciene pe muzică compusă de Florian Chelu, Romeo Rîmbu, Boross Ludovic și M.C. Hentes. Cele patru piese, în stiluri muzicale diferite, se regăsesc în albumul „Mari melancolii și aspre indignări”. „În urmă cu exact 25 de ani, tatăl meu, Florian Chelu Madeva a primit medalia și brevetul ‘Eminescu 150 de ani’, de la președintele Emil Constantinescu, respectiv Ministerul Culturii”, a amintit Alexandrina Chelu.
Manifestarea s-a încheiat cu depuneri de coroane şi buchete de flori la statuia poetului. Evenimentul a fost organizat de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, în parteneriat cu Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, Universita-tea Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Garnizoana Oradea și Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal.
Trimite articolul
XMustește Oradea de eminescologi. Atâta doar că ei nu se manifestă decât în fața unor statui și doar în 15 ianuarie. Celelalte 364 de zile ale anului nu prea există nici la Muzeul Iosif Vulcan și nici la Facultatea de Litere.
A scris ENORM DE MULT. Măcar de Ziua lui Eminescu sa vorbim corecta limba română. Bine, dr. POP??