Acestea vor avea loc miercuri, 24 aprilie, ora 9:00 (după Sfânta Liturghie), în cripta Catedralei.
Parastasul va fi oficiat de părintele vicar general Mihai Vătămănelu și părintele paroh Ovidiu Duma, și este organizat cu prilejul împlinirii a 144 de ani de la nașterea episcopului (25 aprilie 1875 – 11 iulie 1952).
Expoziția din cripta catedralei va cuprinde obiecte de cult, veșminte, fotografii și înscrisuri care au aparținut înaltului ierarh, care va fi ridicat la cinstea altarelor pe data de 2 iunie de către Sanctitatea Sa, Papa Francisc, cu prilejul vizitei în România.
Expoziția va putea fi vizitată pe parcursul întregii zile, în programul de vizită al Catedralei (între orele 7:00-19:00).
„Suntem datori să ne cinstim și să ne omagiem înaintașii, să păstrăm vie flacăra credinței lor și a idealului lor național”, spune Rodica Indig, consilier cultural în cadrul Episcopiei Greco-Catolice.
PS Virgil Bercea despre episcopii martiri
„Astăzi se cuvine să ne rugăm lui Dumnezeu pentru ca Biserica Română Unită să se împărtășească din meritele câștigate de martirii secolului trecut și, mai ales, să ducem misiunea pe care Înalt Preasfinția Sa «Valeriu Traian Frențiu și însoțitorii săi», episcopii Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu, Iuliu Hossu, și-au asumat-o cu sfințenie până când au murit ca martiri, pentru a îndeplini dorința universală mântuitoare a lui Dumnezeu, mărturisită de Fiul Său, «ca toți să fie una» (Ioan 17, 21)”.
Puterea martirilor și mărturisitorilor Bisericii Greco-Catolice de a îndura persecuția a venit din faptul că au rămas cu privirea ațintită la idealul cel mai înalt, care este Cristos. Din bucuria și tăria lor de caracter, noi ne trăim astăzi libertatea; în bucuria și dăruirea lor, noi astăzi putem propovădui Evanghelia; în bucuria și jertfa lor, astăzi noi trăim în mod liber credința. La picioarele lui Isus, episcopii greco-catolici martiri au așezat suferința lor ca pe un mir de mare preț.
Cum spunea recent și Sfântul Părinte Papa Francisc, cei care «sunt persecutați sau uciși din cauza credinței lor în Isus sunt un imbold pentru noi toți, în a-L mărturisi cu mult curaj pe Cel care, pe Cruce, a biruit ura și violența cu dragostea Sa» (24 martie 2019, la rugăciunea Angelus, Piața Sfântul Petru din Vatican).
Întreaga suferință a acestor episcopi este oferită pentru Cristos, căci ei I-au oferit Lui tot ce au trăit în închisorile comuniste. Recunoașterea martiriului și beatificarea servilor lui Dumnezeu de Sfântul Părinte, pe 2 iunie 2019, la Blaj, este semn de unitate a credinței, așa cum ne îndemna acum 20 de ani Papa Ioan Paul al II-lea, în cadrul vizitei Sanctității Sale în România: «Suferința comună să nu genereze separare, ci să trezească miracolul reconcilierii» (8 mai 1999, în predica din Catedrala Sfântul Iosif din București). Suferința lor ne unește astăzi pe toți.
În predica sa din 19 mai 1991, în catedrala mitropolitană Sfânta Treime din Blaj, cardinalul Alexandru Todea spunea: «Noi am suferit pentru credință! Aceasta este deosebirea față de toată suferința care a fost pe pământul acesta – și care a fost foarte multă – suferința pentru credință și mai ales pentru Capul Bisericii», iar Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a răspuns prin glasul episcopului arhanghel Ioan Suciu «Mai bine murim decât să trădăm! Acestea sunt convingerile noastre», așa cum spunea cardinalul Iuliu Hossu, «Credința noastră este viața noastră».
Episcopul Valeriu Traian Frențiu a fost părintele tuturor, îngrijindu-se atât de trup, cât și de suflet. În anii senectuții Dumnezeu l-a învrednicit să îmbrățișeze calvarul prigoanei comuniste, pe care l-a purtat cu demnitate, asemenea unui pelerinaj spre Golgota Bisericii Greco-Catolice, de la București la Dragoslavele, Căldărușani și în final la Sighet, unde avea să moară în faimă de martir al credinței catolice și al neamului românesc.
Exemplaritatea vieții și scrisorile sale sunt dovada zelului său apostolic, pe care «l-a nutrit pururea pentru înaintarea și prosperarea diecezei și pentru mântuirea școlii române unite». Suntem siguri că Preasfințitul Valeriu Traian Frențiu, alături de toți ceilalți episcopi morți pentru credință, ne binecuvântează de dincolo de zări, însoțindu-ne pe drumul către împlinirea unității și a mântuirii neamului românesc. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”.
Episcop Virgil Bercea
Citiți principiile noastre de moderare aici!