Unul dintre viitoarele proiecte pe care Roxie Netea le propune oraşului este o murală în spatele Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae, un omagiu adus arhitectului Rimanóczy Kálmán Junior.
[eadvert]
„Muralul pe care îl propun reprezintă un omagiu adus uneia din figurile centrale în arhitectura orădeană din perioada 1900 -1912 și anume Rimanóczy Kálmán Junior. Acesta și-a facut un nume în arhitectura orașului în perioada fastă a curentului Art Nouveau, curent de referință pentru Oradea. Numeroasele clădiri proiectate de el dăinuie și astăzi în centrul istoric și uimesc locuitorii și turiștii deopotrivă prin bogăția stilistică, motiv pentru care în mural acestea apar enumerate pe o coală de hârtie. Viziunea mea se prezintă din unghiul în care privitorul este martor la desfășurarea obiectelor aparținătoare arhitectului, ca o vizualizare deasupra biroului de lucru în care își fac apariția planurile arhitecturale și instrumentele de măsurare ale acestuia. Cromatica de ocruri și pământii sepia cu funcție simbolică fac trimitere la epoca gradioasă și elegantă a anilor 1900 și la spiritul vremurilor respective”.
În faţa privitorului sunt prezentate obiectele aparținătoare arhitectului, ca o vizualizare deasupra biroului de lucru în care își fac apariția planurile arhitecturale și instrumentele de măsurare ale acestuia. Printre obiectele personale se numără o scrisoare timbrată, o fotografie, o pipă, compas, stilou, raportor, busolă, instrumente care permit privitorului să pătrundă în universul arhitectului Rimanóczy, familiarizându-l cu atmosfera de început de secol. Cromatica de ocruri și pământii sepia fac trimitere la anii 1900 şi atmosfera belle epoque.
Conceptul care stă la baza acestui proiect nu vizează doar consolidarea relațiilor dintre oameni și poveștile orașului dar și crearea de noi conexiuni în care trecutul, viitorul și prezentul se împletesc armonios.
Artista orădeană Roxana Netea propune o galerie în aer liber pe promenada Podul Sfântul Ladislau
Trimite articolul
XAsta face orice mazgalitura pt bani, si nu putini.A vazut ca-i tine
Ce legatura are Casa Kovats cu arhitectul nu se prea intelege, caci numai artnouveau nu e. Probabil era un perete disponibil si nimic mai mult. Lucrarea e mediocra, coperta la abecedar.
-
Având în vedere mustața hazlie, chiar coperta la carte de basme…
Ca și tatuajele, umple încet încet tot corpul, o sa arate orașul ca vagoanele cfr-ului
Doamne fereşte! Sper să nu se facă! Este un kitch! Cine o tot promovează pe această pesoană cu aere de ,,artistă”?!? În al doilea rând, după cum comentau şi alţii, marele arhitect nu are NICIO legătură cu spaţiul prezentat (Casa Kovats).
Nu! Peretii si calcanele dintr-un centru istoric nu sunt suprafete de mazgalit!
bai voi ati innebunit complet? deci “artistii” sulii care stau cu mana intinsa au vazut ca pemeo ii plateste bani grei din BUGETUL LOCAL sa mazgaleasca si acuma vor toti! RN veze-ti tu de treburile tale! NU vrem ca orasul asta si asa vai de capul lui sa arate ca un circ!
Dream Big din parcarea Parcului Brătianu era o idee buna, dar noul proiect de arta murala cu marele arhitect Rimanóczy din centrul istoric protejat de lege este o realizare artistică foarte slaba. Fara avizul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National este ilegal orice interventie de acest gen.
Proiectul cu murala „Anotimpurile Art Nouveau” de pe str. Tudor Vladimirescu nr.17 DE CE NU ARE autorizatie de construire emisa de catre Primaria Oradea ? https://oradea.ro/urbanism/acte-de-urbanism-emise/autorizatii/
Imobilul de pe str. Tudor Vladimirescu nr.17 conform PUG Oradea este in centrul istoric protejat SZCP 01_2 – Oraşul Nou – Vest. ” Orice lucrare / intervenţie vizând fondul construit sau amenajat din interiorul zonei protejate va fi supusă autorizării, cu excepţia aceleia de rezugrăvire a faţadelor în aceeaşi culoare şi cu acelaşi material, fără modificarea / afectarea modenaturii acestora, pentru care se va obţine în prealabil avizul DJC Bihor.”
Conform legii o lucrare fara autorizatie de construire este ilegala.
Casa Kovats din Piata Unirii este monument istoric ( BH-II-m-B-21050 ) si sper ca primaria prin institutia arhitectului sef va urmari respectarea legii in vigoare privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii si de protejarea monumentelor istorice.