La fel ca în cazul celorlalţi peste o mie de eroi-martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989, nu se cunosc vinovaţii nici în cazul sublocotenenţilor înmormântaţi în Cimitirul Municipal „Rulikowski”.
Astfel că singura mângâiere a familiilor rămâne comemorarea care se oficiază anual, pe 22 decembrie, de Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății. Cei trei sublocotenenţi post-mortem îşi efectuau serviciul militar în decembrie 1989. Adrian Damşe şi-a pierdut viaţa lângă Comitetul Central al PCR din Bucureşti, iar Marius Cosma şi Adrian Puşcău au fost împuşcaţi în Arad, ultimul dintre ei chiar de proprii colegi, din greşeală.
Pe lângă ceremonia dedicată celor trei sublocotenenţi eroi, Instituţia Prefectului a organizat ieri o ceremonie similară şi în memoria inginerului Neculai Tomozei de la unitatea Hidrotehnică din Remeţi. Aceasta fiindcă Tomozei şi-a pierdut viaţa pe 23 decembrie într-un accident rutier în timp ce se deplasa spre barajul Leşu. Tomozei fusese trimis de „apărători” Primăriei locale să aducă gloanţe de la soldaţii care apărau barajul Leşu.
Cu episcopul Sofronie
Slujbele religioase au fost oficiate ieri de episcopul ortodox Sofronie Drincec şi de un sobor de preoţi, inclusiv militari. Un mesaj de suflet a tranmis preotul Gheorghe Nemeş, membru al Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Oradea.
Preotul Nemeş a subliniat tinereţea eroilor martiri şi s-a întrebat retoric de ce au trebuit să moară aceştia. „Trebuia să ne întâlnim la nunta lor, la botezul pruncilor lor”, a continuat Gheorghe Nemeş. Parohul Bisericii Albastre din Oradea a încercat apoi să explice rostul sacrificiului celor care nu au mai vrut să suporte lipsa hranei, a căldurii în case, dar mai ales a credinţei şi libertăţii abolite de totalitarism. „Jertfa lor a însemnat deschiderea perioadei de libertate de care toţi ne putem bucura astăzi”, a încheiat Nemeş.
Prefectul Claudiu Pop a mărturisit că se simte onorat să participe la omagierea eroilor Revoluţiei în calitatea sa oficială.
Coroane, jerbe şi buchete de flori au fost depuse la cele patru morminte din partea Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei Oradea, Asociaţiei pentru Victoria Revoluţiei din Oradea, PNL, PSD (şi europarlamentarului Emilian Pavel), PRM, a unor structuri din cadrul MAI şi MapN cât şi a unui grup de liceeni gojdişti însoţiţi de profesorul de istorie Radu Birta.
Ministerele de Interne şi de Apărare au mai contribuit cu gărzile de ofiţeri şi subofiţeri (jandarmi, pompieri, militari) care au dat onorul şi au intonat Imnul de Stat (fanfara Şcolii de pregătire a agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea).
Citiți principiile noastre de moderare aici!