Au reînceput lucrările la amenajarea parcului Liniştii (Olosig). E vorba despre lucrări de amploare, pe care Primăria le plăteşte pentru a face din acest fost cimitir transformat în parc un exemplu cu care municipalitatea să se poată lăuda, la vară. Lucrările sunt executate de SC Drumuri Bihor SA, care lucrează în asociere cu o altă firmă din Selina Grup – SC Selina SRL şi alături de alte două firme: SC Ritmoteh SRL (lucrări electrice şi energetice), SC Paniman SRL (spaţii verzi). Valoarea contractului de execuţie este de 2.522.065 lei noi, iar durata de realizare a întregii lucrări este de şapte luni. Lucrările au început în luna septembrie 2011, însă nu s-a lucrat în decembrie, ianuarie şi februarie. De aceea, conform planului investiţia ar urma să fie finalizată prin luna iulie.
Lucrările cuprind o sumedenie de amenajări, astfel încât spaţiul verde efectiv va fi fragmentat, comparativ cu ce a fost până acum. Se vor amenaja încă 1,4 kilometri de alei pietonale, fântână arteziană şi scuaruri, un teren de minifotbal (40/20 m), un teren de minibaschet (28/15 m) şi un teren skateboard (25/17 m).
Scuarul central, denumit în proiect „scuar central de relaxare”, este amplasat în zona central-sudică a parcului şi are o suprafaţă de cca 300 mp. Accesul la scuar se realizează pe cele 6 părţi, prin cele 5 alei existente (care se intersectează aici) şi prin aleea nr. 3, nou creată, prin care se realizează şi accesul din strada principală.
Proiectul mai cuprinde amenajarea unui teren în suprafaţă de aproape 500 mp, destinat proprietarilor de animale în vederea plimbării patrupedelor, amenajarea unui WC public, plantări de arbori/arbuşti, extinderea reţelei de apă (660 m) şi realizarea unui sistem de irigare dotat cu 330 de aspersoare rotative. Amenajarea Parcului Liniştii presupune şi realizarea reţelei electrice (124 de stâlpi de iluminat), dotarea locului de joacă pentru copii şi dotarea cu mobilier stradal.
Marmură la intrări
De la începutul acestei luni, muncitorii de la Drumuri Bihor lucrează la amenajarea intrărilor în parc. Proiectul – realizat de firma Pro Ex Co SRL – prevede amenajarea din zidărie a trei intrări în parc. Aceste intrări presupun realizarea unor ziduri cu o înălţime de 90 de centimetri, dispuse într-un semicerc şi mărginite de stâlpi înalţi de 1,5 metri. Zidurile şi stâlpii vor fi placaţi în lateral cu cărămidă arsă şi vor fi acoperiţi cu marmură (alb-maronie, pe ziduri; alb – verzuie, pe stâlpi), dispusă în formă de cornişă. Directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, a ţinut să precizeze că aceste ziduri de la intrări vor avea o lungime de doar şase metri, de-a lungul trotuarului de lângă parc. Şase metri în stânga, şase metri în dreapta. Iar aceste ziduri vor fi întrerupte, la trei metri, de câte un copăcel ornamental. „În parc vor fi şapte filigorii, dar nu la intrări”, ne-a informat Ghitea.
Pe aleile pentru biciclişti se montează pavele din ceramică arsă, de culoare roşiatică. Potrivit directorului tehnic, nici aleile pentru alergare nu vor fi umplute cu asfalt.
În ceea ce priveşte vegetaţia care va fi adusă în parc, avem de-a face cu mai multe soiuri. Proiectul plătit de Primărie prevede o sumedenie de specii vegetale, Iată-le: brazi de Caucaz, jerpeni argintii, forsiţie galbenă, iasomie, thuja occidentalis „fastigiata”, danica şi brabant, koelreuteria paniculata, catalpa bignonioides şi magnolia kobus. Sunt şi două specii de trandafiri: royal gold (galben) şi schwanee (roşu).
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!