Cazul fostului primar de Olcea, Gheorghe Sebastian Sarb, a ajuns pe masa Preşedintelui României, a ministrului Justiţiei, Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, a Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Gheorghe Sârb e reclamat în cauze civile, dar şi penale. Fostul primar a fost cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Localnicii din comună susţin că peste 60 de păgubiţi au dat declaraţii pentru a-l incrimina pe Sârb.
Incompatibil
Timp de şapte ani, Gheorghe Sarb s-a aflat în incompatibilitate. A fost primar, respectiv viceprimar la Olcea, dar şi preşedinte al Asociaţiei Urbariale „Ucuriş”. Reclamanţii lui Sârb susţin că au aflat din întâmplarea despre isprăvile fostului primar. Care le-a vândut păşunile şi pădurile. Suprafaţa totală este de aproape 2 milioane mp, adică aproximativ 200 de ha. Conform contractului de vânzare-cumpărare, preţul tranzacţiei a fost de 395.000 euro. În calitate de vânzător, Gheorghe Sarb l-a asigurat pe cumpărător, o firmă din Timişoara, „de orice evicţiune de drept sau de fapt provenită dintr-o situaţie anterioară prezentului contract, arătând că am stăpânit continuu, netulburat şi în nume de proprietară imobilul care este liber de sarcini s-au privilegii chiar nenotate în cartea funciară”.
Unul dintre păgubiţi, Petru Mateoc, care susţine că a fost jefuit de 3 ha de păşune şi de 3 ha de pădure, povesteşte cum, într-o zi s-a întâlnit într-un birou cu un domn care schiţa numele proprietarilor din cadrul asociaţiei. L-a întrebat pe om ce fac şi acesta i-ar fi spus: „Ăştia au pădure urbarială!”„Şi eu am pădure acolo”, a venit răspunsul lui Petru Mateoc. „I-am spus şi lui Sarb, care atunci era contabil la Primaria Olcea, s-a uitat în gol vreo jumătate de minut şi mi-a spus sec că nu se mai poate să intru în asociaţiei”, povesteşte omul.
A lucrat din umbră
Vestea despre asociaţia urbarială s-a răspândit ca un fulger în comună, iar proprietarii terenurilor au intrat în alertă şi au cerut explicaţii. Pas cu pas au aflat că un grup ad-hoc a format Asociaţia din Ucuriş, că acest grup a făcut un statut care să le fie favorabil. Şi că din 238 de ha de păşune, preşedintele a vândut 197 ha. Chiar dacă legea fondului funciar nu le dădea dreptul de a înstrăina parte din pădure, ci numai în întregime.
Cazul a ajuns în atenţia Prefecturii Bihor şi l-a vremea respectivă toate instituţiile care emit acte în vederea întabulării, inclusiv birourile notariale, au fost înştiinţate să nu legalizeze furtul reclamat de săteni. Contractul de vânzare-cumpărare a fost autentificat la un birou notarial din Curtici. De atunci, orice încercare a proprietarilor de a intra în asociaţie, s-a lovit ca un zid de încrâncenarea preşedintelui Sârb. „Ne spune în faţă că ceea ce a făcut el nici Dumnezeu nu desface!”, spune Petru Mateoc.
Contactat telefonic, Gheorghe Sebastian Sârb a promis că va avea o replică la acuzele localnicilor în cursul săptămânii viitoare.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!