Filarmonica de Stat invită melomanii în Sala de concerte „Enescu – Bartók” joi, 2 martie, de la ora 19:00 pentru a audia concertul „Ventus et Lux”. Concertul îi are ca invitați pe soliștii Liliana Cadar la flaut și Marin Cristian la clarinet, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Theo Wolters. Ventus et Lux se traduce din limba latină prin Vânt și Lumină, fenomene naturale ce pot caracteriza figurativ și lucrările care se regăsesc în programul concertului: Sinfonia concertante pentru flaut, clarinet și orchestră op. 41 de Franz Danzi, Uvertura „Euryanthe” op. 41 de Carl Maria von Weber și Simfonia nr.1 în do minor, op. 68 de Johannes Brahms.
Franz Danzi a fost un compozitor și violoncelist german, fiul violoncelistului italian Innocenz Danzi. Compozitorul a fost contemporan cu Wolfgang Amadeus Mozart, pe care chiar îl venera, și a fost contemporan și cu Ludwig van Beethoven, despre care avea o părere incertă, precum mulți compozitori ai vremii. Totodată, Danzi a fost mentorul lui Carl Maria von Weber.
În calitate de compozitor, Danzi este cunoscut în special pentru lucrările lui dedicate instrumentelor de lemn, precum Cvintetele de suflători. Din aceeași categorie face parte și Sinfonia concertante pentru flaut, clarinet și orchestră op. 41 care pune în evidență cele două instrumente de suflat solistice, flautul și clarinetul. Lucrarea este una elegantă și plină de virtuozitate, reprezentând o piesă de rezistență pentru epoca Clasicismului târziu. Compusă între 1813-1814, piesa este împărțită în 3 părți: Allegro Moderato, Largo și Polonaise (Allegretto).
Euryanthe este o operă germană, scrisă de Carl Maria von Weber, inclusă în repertoriul operelor romantice, rar pusă în scenă din cauza libretului slab, scris de Helmina von Chézy. La baza acestuia se află un roman francez din secolul al XIII-lea: L’Histoire du très-noble et chevalereux prince Gérard, comte de Nevers et la très-virtueuse et très chaste princesse Euriant de Savoye, sa mye (Istoria prințului și cavalerului nobil Gerard, conte de Nevers și a virtuoasei prințese Euriant de Savoye, soția sa).
Uvertura este interpretată frecvent în concerte din întreaga lume „Euryanthe este lucrarea care se desprinde din tradiția Singspiel-ului german și adoptă o abordare strict muzicală. Este eliminat dialogul vorbit, caracteristic operelor germane anterioare, precum Die Zauberflöte de Wolfgang Amadeus Mozart, Fidelio de Ludwig van Beethoven și chiar Der Freischütz din creația proprie a lui Carl Maria von Weber”, se precizează în comunicatul Filarmonicii. Premiera operei a avut loc la 25 octombrie 1823 la Theater am Kärntnertor din Viena.
Simfonia nr.1 în do minor, op. 68 este prima dintre cele patru simfonii ale lui Johannes Brahms. Lucrarea este rezultatul unei munci ce a durat 21 ani, între 1855-1876. Premiera simfoniei a avut loc la 4 noiembrie 1876 în Karlsruhe și a fost dirijată de Felix Otto Dessoff. Dirijorul Hans von Bülow a denumit-o: „Simfonia a X-a a lui Beethoven”, datorită similitudinilor care se regăsesc între lucrările beethoveniene și compoziția lui Brahms.
Soliştii serii sunt Liliana Cadar, flautistă în orchestra Filarmoncii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca și lector universitar dr. în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima, şi Marin Cristian, care este din 1998 este membru al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea.
Theo Wolters s-a născut în 1955 într-o familie de muzicieni. Şi-a definitivat studiile la Conservatorul din Maastricht. A fost angajat ca trompetist în orchestrele Filarmonicilor din Overijssel, Essen și la Royal Concertgebouw în Amsterdam. În paralel a studiat dirijatul cu Pieter Stalmeier și Roberto Benzi. Începând cu anul 1998 a fost invitat în calitate de dirijor la pupitrul unor orchestre de prestigiu din România, Slovacia, Georgia, Coreea de Sud, Germania și Olanda.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!