Şedinţa Consiliului Judeţean de marti dimineaţă s-a consumat rapid, în maniera deja consacrată. 28 de proiecte de hotărâre, câte conţinea borderoul, au trecut prin maşinăria de vot în aproximativ 20 de minute. Temele propuse nu le-au suscitat aleşilor judeţului eventualele talente oratorice, aşa se face că şedinţa s-a sfârşit fără interveniţii memorabile.
De altfel, două proiecte cu oarecare greutate s-au aflat în dezbatere. Doar că proiectul de hotărâte referitor la evaluarea terenurilor rămase neutilizate de firma Selina în cadrul proiectului pentru construirea de locuinţe sociale – din care a rezultat cartierul de lux Luceafărul, a fost retras de pe ordinea de zi. Cealaltă problemă de oarecare interes public se referă la imobilul Filarmonicii, din strada Moscovei.
Proiectul de hotărâre privind însuşirea raportului de expertiză tehnică extrajudiciară a trecut de plen chiar dacă aleşii UDMR, şase prezenţi, s-au abţinut. Niciunul dintre cei de la masa aleşilor şi nici liderul Alexandru Kiss nu şi-au explicat, în vreo interveniţie la microfon, opţiunea.
Raportul astfel aprobat vine la două luni după ce acelaşi plen a respins un raport cu acceaşi greutate juridică, propus de Episcopia Romano-Catolică.
În proces cu Romano-Catolicii
Consiliul Judeţean şi Episcopia sunt în proces pentru imobilul din strada Moscovei nr. 5, cea din urmă insistând să-i fie retrocedat.
Raportul de expertiză votat ieri, întocmit de Racozen Proiect SRL, are scopul de-a arăta că, de la naţinalizare, statul român a investit în lucrări la clădire în valoarea a peste 50% din suprafaţa construită iniţial. Argumentul este util în obţinerea unei decizia judecătoreşti care să respingă retrocedarea în natură şi să stabilească despăgubire bănească către fostul proprietar.
Expertiza depusă de Episcopia Romano-Catolică, respinsă în urmă cu două luni de plen, demonstra că imobilul i-a aparţinut înainte de naţionalizarea cominunistă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!