Clădirea fostului magazin Mercur, cunoscută orădenilor și ca sediul Liberty, va intra în renovare. Deși e un imobil de dată recentă față de vârsta patrimoniului arhitectural orădean, clădirea se reface prin Fundația de protejare a monumentelor istorice din județul Bihor, care a și solicitat în CMUAT avizul Arhitectului șef pentru reabilitarea fațadelor și a învelitorii imobilului de pe strada Republicii nr. 3 – 5.
[eadvert]
„Momentan, imobilul se află în stare de degradare. De menționat că, prin proiect, fațada clădirii își păstrează forma inițială: rămâne cărămida aparentă care va fi curățată, restul fațadei se va reabilita, iar învelitoarea va fi din tablă fălțuită de culoare gri antracit. Clădirea va fi reabilitată prin Programul multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea”, transmite viceprimarul Arina Moș. Proiectul a primit aviz favorabil.
Imobil lângă Cazarma Husarilor
Ajuns din nou în CMUAT, proiectul de amenajare a unei clădiri în vecinătatea Cazarmei Husarilor a primit, de data aceasta, avizul favorabil al Arhitectului șef pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construire imobil pe str. Satelitului nr. 23, cu funcțiune mixtă – spații comerciale la parter cu locuințe colective la etajele superioare și demolarea construcției existente. Terenul în suprafață de 980 mp se află chiar peste drum de ansamblul Cazarma Husarilor, ca atare propunerea de amenajare trebuie să ia în calcul vecinătatea cu monumentul de arhitectură istorică. Clădirea va avea regim de înălțime subsol cu parter plus etaj și etaj retras.
Bloc mai suplu și mai înalt, în locul scheletului Avântul
CMUAT a mai avizat și demolarea clădirii aparținând fostei fabrici Avântul și construirea uneia noi, pe același amplasament, la cererea unui investitor care a cerut aviz de oportunitate pentru modificarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat cu HCL nr. 50/2019. Este vorba de o clădire aflată în paragină, în zona Cantemir, o veche clădire a fostei fabrici Avântul aflată acum într-un grad avansat de degradare.
Prin PUZ-ul aprobat prin HCL nr. 50/2019 s-a propus reconversia acestei clădiri într-un bloc de locuințe cu 34 apartamente, însă în urma expertizelor tehnice s-a constatat că imobilul existent nu poate fi restructurat, motiv pentru care se propune demolarea în întregime și construirea unei noi clădiri pe același amplasament, dar cu amprentă mai mică la sol și regim de înălțime mai mare. Regimul de înălțime propus este demisol/subsol plus parter, plus 5 etaje și încă 2 etaje retrase. Regimul de înălțime final se va stabili prin PUZ. Zona este foarte sensibilă, dat fiind că blocul de 7 etaje plus parter vine imediat lângă un cartier de case.
Proiectul a primit aviz de oportunitate favorabil, urmând elaborarea PUZ-ului, care va intra din nou în ședință CMUAT.
În ședința Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului de săptămâna trecută au fost analizate 69 de lucrări, din care 26 în comisia mare CMUAT și 43 în subcomisia operativă.
Trimite articolul
XSi banuiesc ca la bloc nu va fi obligatoriu locuri de parcare subterane. Apoi veti demola casele de pe Panait Cerna, ca sa mai scapati de cateva din oras.
Cine va construi acel bloc ???
-
Oamenii
-
Au la indemana si curtea lui Avantul, locul unde a avut Leonardo depozitul.
Leonardo care a pierdut spatiul in favoarea bancilor in momentul falimentului.
Probabil si curtea cu halele alea vor urma a fi demolate daca bancile isi vor recupera banii de la ceva investitor -dezvoltator imobiliar interesat.
Asta daca si autoritatile vor cadea la intelegere cu respectivul privind PUZ-ul zonei.
Si nici nu inteleg de ce nu ar fi de acord.
In lateral au blocurile de la Cicero cu 10 etaje, aproximativ lateral sunt cladirea veche a lui Drum Nou si blocurile
de deasupra celor de la Tiriac Asigurari iar vis a vis suntblocuri cu 4 etaje.
Nu ar deranja pe nineni (banuiesc) ca sa construieasca cateva blocuripe spatiul ala.
Intte timp a intrat in stadiu de semifaliment si Matros ’94, proprietar a celorlalte hale din fosta Avantul.
Asa ca e timpul si monentul.ptr.demolarea acestei foste fabrici construite in mijlocul orasului.
Urmeaza in zona fosta Blanuri – Rovex, o alta incinta partial inchisa si intinsa pe cateva hectare si care sta degeaba obturand privirea trecatorilor cu cladirile lor lasate in paragina si inchiriate partial si ocazional unora sau altora pe diferite perioade.
Din pacate, timpul nu iarta pe nimeni.
Viata merge inainte si schimbarile se intampla.
Cu toata opozitia unor conservatori.
Oameni care nu doresc sa se schimbe nimic.
Decat sa se schimbe peisajul acela insalubru de cladiri semiparasite, prefera sa ramana asa.
Doar ca sufletul lor sa fie linistit ca nimeni nu face bani si nu obtine castig din aceasta schimbare.
Decat sa faca bani un dezvoltator, mai bine sa ramana cladirile alea asa.
Asta e gandirea.
Nu conteaza cum arata zona si ce aspect confera orasului.
-
Din fotografie reiese că blocul va fi construit în spatele manejului, nicidecum a cazărmii, așa se demolează construcția existentă, cea lipită de manej. Dacă s-ar construi în față, peste drum cum spune articolul, nu ar fi nimic de demolat, spațiul fiind liber. Posibil ca autorul să aibă o premoniție legată de manej, căci cazarma e proprietate privată. Halucinant cum o administrează ce excelează în expropieri, multe ilogice, să nu fie în stare să expropieze cazarma. Se putea reface și construi un centru multicultural împreună cu manejul. Cum admimistrația nu dă doi bani pentru cultură, blocul acela pecetluiește soarta întregii zone. Mare păcat, atât cazarma cât și manejul, sunt de pe vremea lui Iosif al-II-lea, fiind construite de localnici. Nici măcar asta nu e relevant, sunt printre cele mai vechi clădiri rămase în oraș, evident și asta e irelevant.
Cladirea schelet de la Avantul cvare arata groaznic practic o ruina, trebuia demolata demult dar primaria nu a facut nimic pana acum in acest sens.