După ce i-au murit mai multe animale, proprietarul fermei din Paleu a dus carnea la un laborator pentru a vedea cauza. În urma investigaţiilor, s-a constatat că animalele suferă de scrapie , supranumită şi boala oii nebune. Conform specialiştilor, această boală incurabilă a animalelor nu se transmite la om însă virusul afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor. Singura soluţie de prevenire a răspândirii bolii este eutanasierea animalelor infestate, dar şi a celor care au intrat în contact cu ele.
Proprietarul va fi despăgubit spun reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.
„Există o comisie de analiză şi evaluare la ordinul prefectului iar proprietarul va fi despăgubit la preţul pieţei”, a precizat Remus Motoc, directorul DSV Bihor.
Conform acestuia în Bihor nu mai există astfel de focare de scrapie. În judeţ au mai existat însă în anii trecuţi focare, ultimul fiind lichidat în urmă cu doi ani.
Pestă porcină
Bihorul se confruntă în prezent şi cu pesta porcină africană (PPA). Nu mai puţin de 1.300 de porci au fost asomaţi în cele 29 de focare de pestă. Din păcare, în ultimele câteva zile, au mai apărut trei focare de PPA în localităţile Şilindru, Sălard şi Sântimreu. Inspectorii sanitari veterinari spun că de vină în răspândirea virusului ar fi porcii mistreţi. În acest sens, de curând, administratorii fondurilor de vânătoare au fost „urecheaţi” pentru că nu şi-au realizat cota de recoltă a mistreţilor. Această cotă a fost suplimentată dată fiind evoluţia PPA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!