Vineri, 30.07.2021, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros însoțit de secretarul de stat Marius Micu şi de directorul general al Autorității Naționale Fitosanitare, Florentin Milea, s-au aflat într-o vizită de lucru în județul Bihor. Oficialii, alături de prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea şi primarul Florin Birta au participat la inaugurarea Oficiului Fitosanitar Judeţean Bihor, reabilitat de Primăria Oradea cu 1,1 milioane de lei.
[eadvert]
MADR a transferat anul trecut în domeniul public al municipiului Oradea mai multe terenuri şi imobile, pe care primăria intenţionează să le folosească în beneficiul oraşului.â
„În schimbul acestor transferuri, noi ne-am asumat să reabilităm această clădire proprietate a Primăriei Oradea, unde am investit circa 1,1 milioane de lei”, a precizat primarul Florian Birta.
Conform ministrului Agriculturii ambele părţi au avut de câştigat din acest parteneriat.
„A fost o colaborare win-win. Oficiul Fitosanitar Bihor are astfel un sediu care corespunde tuturor standardelor, iar primăria beneficieză de acele imobile cu care nu prea aveam ce face. Sigur că acesta a fost doar unul dintre motivele pentru care mă aflu la Oradea. Am vrut să mă întâlnesc şi cu fermierii şi cu instituţiile subordonate şi care se află în coordonarea Ministerului Agriculturi pentru că anul acesta este un an mai deosebit”, a declarat ministrul Oros în cadrul conferinţei de presă susţinută la noul sediu al Oficiului Fitosanitar Județean Bihor.
Priorităţi
În cadrul viztei de vineri ministrul a avut şi o şedinţă de lucru cu serviciile publice deconcentrate din judeţul Bihor, aflate în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale dar şi o întâlnire cu reprezentanţi fermierilor din judeţ. În cadrul acestei întâlniri fermierii bihoreni au discutat cu ministrul probemele cu care se confruntă venind şi cu sugestii. Problema gestionării apei pentru agricultură şi a cadastrării au fost doar câteva dintre cele discutate.
„Apa ca şi resursă va fi o problemă şi de aceea trebuie tratată în primul rând de către cei care o gestionează efectiv, de Ministerul Mediului, dar şi pe noi ne interesează, să avem o strategie pe care să o şi finanţăm în vederea gestionării acestei ape. Să reuşin să colectăm fiecare picătură de apă, să o transportăm fără pierderi şi să o utilizăm acolo unde este nevoie”, a punctat ministrul Oros.
Programul Naţional Strategic, respectiv faptul că în aceste zile se lansează Programul Naţional de Tranziţie, care are o valoare de 6,2 miliarde de euro au fost de asemenea prezentate de ministrul Oros. Acesta a reiterat faptul că activităţile de depozitare şi procesare, instalarea tinerilor fermieri, activităţile non-agricole precum şi pentru cooperative şi formarea lanţurilor alimentare vor fi prioritate în noul program.
„Obligatoriu 36% din bani trebuie alocaţi măsurilor de agromediu, de agricultură ecologică, zonele cu constrângeri naturale şi bunăstarea animalelor. În perioada lunii august vom lansa Măsurile 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, măsurile forfetare, iar în septembrie vom lansa măsurile legate de investiţii”, a concluzionat ministrul Oros.
Trimite articolul
XAdresa ?????
-
Municipiul Oradea, str. Ion Bogdan nr. 13/B, judetul Bihor
Masti?
Muntele de azotat ne face bine la ficat.