Întrucât epidemia de Ebola a scăpat de sub control în unele zone de pe glob, Ministerul Sănătăţii din România a luat unele măsuri pe care inspectorii sanitari din fiecare judeţ trebuie să le aplice.
Printre informaţiile furnizate se numără şi cele referitoare la semnele şi modalităţi de prevenire a infecţiei.
Direcţia de Sănătate Publică Bihor e responsabilă la noi în judeţ cu gestionarea unitară, coerentă şi de maximă siguranţă a situaţiilor în care apar cazuri suspecte/confirmate cu boală produsă de virusul Ebola. Inspectorii sanitari bihoreni au transmis informaţii complete către furnizorii de servicii medicale (unităţi sanitare publice şi private), documentele transmise cuprinzând informaţii pentru personalul medical privind infecţia cu virusul Ebola şi o Procedură operaţională pentru managementul cazului suspect/confirmat cu boală produsă de virusul Ebola.
Dispoziţii clare
Bihorenii sunt atenţionaţi că toate deplasările/călătoriile în ţările afectate de virusul Ebola vor fi amânate/anulate dacă nu reprezintă o urgenţă maximă. Calătorii din zonele afectate sunt sfătuiţi/avertizaţi să evite contactul direct cu sânge sau alte fluide provenind de la persoanele afectate sau obiecte folosite de aceste persoane şi care ar putea fi contaminate; se va evita contactul cu animale sălbatice precum şi consumul de carne provenind de la aceste animale; se recomanda numai relatii sexuale protejate cu prezervativ. Autorităţile din Arabia Saudită au facut deja anunţul că nu vor elibera viza de călătorie pentru pelerinajul de la Mecca (Haji) din luna octombrie persoanelor din ţările afectate de Ebola; aceasta măsură se va extinde şi pentru ţările care vor fi ulterior afectate de Ebola.
Călătorilor care se întorc din zonele afectate li se recomanda “auto-monitorizare” sau se vor adresa serviciilor medicale în cazul apariţiei de simptome (auto-raportare) în scopul prevenirii răspândirii bolii.
Călătorii din zonele afectate se vor adresa de urgenţă serviciilor medicale menţionând istoria călătoriei în cazul în care prezinta febră, oboseală inexplicabilă, diaree sau orice alt semn/simptom sever care apare in decurs de 21 zile de la data plecării şi vor menţiona daca au venit în contact direct cu secreţii/fluide provenind de la o persoana/animal moartă sau vie inclusiv întreţinerea de relaţtii sexuale neprotejate cu persoane care au fost bolnave, dar care s-au vindecat.
Deşi unele ţări au luat măsuri la trecerea punctelor de frontieră pentru depistarea persoanelor ce ar putea fi infectate, cea mai bună cale de stopare a răspândirii infecţiei este punerea în aplicare a măsurilor de protecţie la nivelul sursei de infecţie.
Reduc riscul
Personalul medical se va asigura că regulile de control ale infecţiei sunt respectate cu stricteţe chiar şi în caz de oboseală şi lipsă de atentie;
Riscul de infectare a celor care manipulează bagajele este foarte limitat, contaminarea fiind posibilă numai în cazul persoanelor bolnave care împraştie secreţii pe bagaje dar, acest lucru va fi prevenit prin interzicerea îmbarcării persoanelor care prezinta semne de boală la “examinarea de la ieşire”. În cazul identificării unui bolnav în timpul zborului, personalul de la sol va fi informat înainte de aterizare, iar bagajele respective vor fi manipulate cu echipament de protecţie (de ex. mănuşi). Pentru aceste cazuri vor fi aplicate şi respectate regulile din ghidul RAGIDA pentru bolile posibil transmise în aeronave privind curăţarea scaunului, a toaletei etc. precum si monitorizarea contacţilor.
Sfaturi pentru cei ce se întorc din ţările afectate
Dacă aveţi febră, oboseală inexplicabilă, diaree sau orice alt semn/simptom sever (hemoragii inexplicabile, diaree cu sânge, hemoragii la nivelul gingiilor, pielii, ochilor sau în urină) care apar în decurs de 21 zile de la data plecării din una dintreţările menţionate mai sus şi/sau dacăaţi venit în contact direct cu secreţii/fluide provenind de la o persoană/animal (inclusiv întreţinerea de relaţii sexuale neprotejate cu persoane care au fost bolnave chiar dacă s-au vindecat)inspectorii sanitari recomandă:
– să vă prezentați de urgenţă la Serviciul medical al Aeroportului /portului sau la un spital de boli infecţioase și să menționați istoricul călătoriei, deoarece poate fi vorba despre o infecție care necesită control şi tratament medical de urgență.
– să contactați, dacă este posibil, telefonic unitatea medicală şi Serviciul 112 înainte de a vă prezenta la control, pentru a permite personalului medical să utilizeze mijloace de protecție adecvate la momentul internării.
– date contact în situaţii de urgenţă: Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (Ministerul Sănătăţii) – telefon : 021/3072614; email:cosu@ms.ro. (Lista ţărilor afectate va fi actualízatăîn funcţie de evoluţia epidemiei la nivel internaţional)
– detalii suplimentare din sursă oficială:http://www.who.int/csr/disease/ebola/en/; www.insp.gov.ro
Simptomele de îmbolnăvire
Debutul simptomelor EVD este brusc şi include simptome asemănătoare gripei cum ar fi: febra, dureri musculare, mialgii, astenie fizică, cefalee, dureri de gât.
Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi: cele gastrointestinale (vomă, diaree, anorexie şi dureri abdominale), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostraţie), vasculare (hiperemie conjunctivală/faringiană), cutanate (erupţii) şi respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie).
Mai târziu, în fază de stare a bolii,apar manifestările hemoragice şi disfuncţia organică, în special cea hepaticăşi renală. Unele cazuri pot prezenta sângerare internă, ca urmare a coagulării intravasculare diseminate.
Perioada de incubaţie este 4-10 zile, dar poate diferi de la 2 la 21 de zile.
Virusul Ebola se transmitecu mare usurinţădirectprin contact cu sângele infectat, secreţii, ţesuturi şi organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute ca au rol în transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la şapte săptămâni după recuperarea clínică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!