Biroul Electoral Central nu s-a pronunţat încă pe legalitatea organizării referendumului unirii Oradea-Sînmartin în ziua şi pe „infrastructura” alegerilor locale. Şi totuşi, Consiliul local a votat ieri, această cerere venită din partea primarului Ilie Bolojan. În condiţiile nelămuririlor de ordin tehnic, opoziţia pesedistă a propus mutarea datei alegerilor. Desigur, aceasta ar garanta, aproape, că nici o a treia tentativă nu ar aduna prezenţa necesară la urne de minimum 30%. Peste masa ovală s-au aruncat atât argumente cât şi îndemnuri mai puţin diplomate: „hai să nu fim ipocriţi”, i-a propus Adelina Coste edilului şef Bolojan.
De de altă parte, aerului unionist din Sînmartin pare să se fi schimbat. Nici primarul Popuş, nici contracandidatul său Cristian Laza – director la hotelurile Turism Felix SA – nu mai cred în valabilitatea referendumului din Sînmartin, de anul trecut. Primarul Lucian Popuş susţine că viitorul Consiliu Local are datoria să-i mai consulte o dată pe cei din Sînmartin în privinţa fuziunii, în timp ce Laza are mai multe argumente anti-fuziune în viitorul apropiat. Inclusiv faptul că viitorul primar şi viitorii consilieri locali au datoria de a-şi duce mandatul până la capăt.
Contre: referendum în ziua alegerilor
Consilierii PSD au contestat oportunitatea organizării referendumului împreună cu alegerile locale.
Aleşii urbei au fost invitaţi, joi, să voteze propunerea primarului Ilie Bolojan: organizarea referendumului pentru unificarea Oradea-Sînmartin în 5 iunie, în ziua alegerilor locale. Proiectul de hotărâre a adunat majoritatea necesară promovării, nu fără aprige discuţii în contradictoriu peste masa ovală, între Adelina Coste şi Ilie Bolojan.
Au propus amânarea
Consilierii PSD au cerut să afle dacă e legală organizarea consultării populare în ziua alegerilor, mai ales că Biroul Electoral Central nu a formulat un punct de vedere pe acest subiect. Primarul le-a răspuns că alegerea aceleiaşi date este legală, dar că sunt nelămuriri pe folosirea aceloraşi secţii, deci şi a aceluiaşi personal. „Săptămâna viitoare la final vom avea un punct de vedere de la BEC, luni sau marţi vom depune o cerere”, a completat edilul.
„Deci, teoretic, sunt probleme tehnice. Noi votăm azi pe ce va fi săptămâna viitoare. Propunerea noastră este amânarea referendumului până în 3 iulie”, a propus Coste, fapt care l-a iritat vizibil pe primar.
Ipocriţi?
„Au mai fost două referendumuri pe această temă, la fiecare votul celor prezenţi a fost aproape în proporţie de 100% DA. Problema a fost atingerea prezenţei obligatorii. Experienţa arată că e greu să ai prezenţe la vot de peste 30% dacă nu există catalizatorul unor alegeri importante. Avem două variante, să-l organizăm împreună cu alegerile locale şi să dăm şansa celor aprximativ 90.000 de orădeni să se pronunţe sau, dacă nu, să-l punem în 5 iulie sau în septembrie, să ne mai bălăcărim puţin şi să mai cheltuim aiurea bani”, a fost răspunsul primarului. La rândul său, acesta a motivat-o pe pesedistă: „hai să nu fim ipocriţi, ştim fiecare ce votăm!”
Votat
Propunerea Adelinei Coste a picat, fiind susţinută doar de cei trei consilieri ai PSD prezenţi în plen.
Proiectul executivului a adunat majoritatea necesară. Sub rezerva unor modificări impuse de BEC, orădenii vor fi chemaţi să îşi declare, cu ştampila, răspunsul la întrebarea „Sunteţi de acord cu alipirea comunei Sînmartin la Municipiul Oradea?”
Citiți principiile noastre de moderare aici!