Cornel Doble Jr., președintele acestei asociații, a vorbit despre activitatea pe care o desfășoară și despre modul în care se implică în activități de întrajutorare umană.
Crina Dobocan: Când a luat ființă West Alpine Off Road?
Cornel Doble Jr.: West Alpine Off Road a luat ființă în anul 2014, imediat după accidentul aviatic din Munții Apuseni. Atunci ne-am gândit că ar fi bine să ne constituim într-o asociație non profit, tocmai pentru a interveni la un alt nivel. Noi începusem Off Road-ul prin 2013, dar din 2014 am reușit să devenim un ONG, iar în 2015, am încheiat un protocol cu Inspectoratul petru Situații de Urgență ,,Crișana”.
C.D.: Ce presupune acest protocol?
C.D. Jr.: Orice s-ar întâmpla, pe munte, în jurul orașului sau în județ, suntem chemați și noi, voluntarii de la West Alpine Off Road, pentru a-i ajuta pe cei de la ISU ,,Crișana”.
C.D.: În câte astfel de intervenții ați fost solicitați?
C.D. Jr.: Nu am fost solicitați în foarte multe situații. Cred că au fost șase sau șapte, de-a lungul timpului. Dar am intervenit noi – și separat față de ISU, tot în baza acelui protocol sau prin divizia noastră de salvare.
Căci, practic, West Alpine Off Road este împărțit în mai multe divizii: divizia mecanică (unde recondiționăm și construim mașini de teren), divizia de transport (prin care ducem turiști pe munte) și divizia de salvare (prin care intervenim pe munte, în baza protocolului cu ISU Crișana, dar organizăm și campanii umanitare).
C.D: Care a fost cea mai recentă campanie umanitară pe care ați organizat-o cu asociația dumneavoastră?
C.D. Jr.: Ultima campanie umanitară a avut loc în luna decembrie 2019, în Munții Apuseni, în zona Codrului Moma, unde am găsit 25 sau 26 de familii, însumând cam 150 de persoane pe care le-am ajutat și cărora le-am oferit alimente și jucării, rechizite – acolo unde au fost copii.
C.D.: Înțelegem că sunt familii izolate. Cum le-ați descoperit și cum reușiți să mențineți legătura cu ele? Știm că nu este o acțiune singulară, ci una cu tradiție.
C.D. Jr.: Într-adevăr, suntem la a șasea ediție. În fiecare an, cu două luni înainte de campanie, începem munca de teren. Întâi stabilim zona, pe urmă luăm legătura cu preotul din sat, cu profesorii… La ediția precedentă, am avut norocul ca unii membrii ai ISU Crișana să fie în zonă și să ne ajute să ajungem la acești oameni. Într-adevăr, familiile sunt în zone foarte izolate, multe dintre ele nu au nici electricitate sau minimul de confort pe care noi, orășenii, îl avem.
Pe lângă campaniile umanitare, noi ieșim cu familiile, lunar, pe munte. În primul rând, este de specificat că noi nu face Off Road competițional, ci de relaxare. Avem peste 130 de membri activi în toată țara, care vin în Munții Apuseni și ne însoțesc pe traseele organizate de noi – de relaxare. Vin cu familiile, cu copiii.
C.D.: Din ce județe vin și care sunt traseele pe care le-ați organizat sau pe care le aveți în vedere?
C.D. Jr.: Avem membri în Suceava, Arad, Timișoara, Cluj… Ne vin periodic. Cei din Suceava sau Arad vin în fiecare drumeție pe care o organizăm, chiar și de două ori pe lună. Traseele le organizăm împreună cu membrii. Prima oară pe hartă, după aceea punem niște puncte de coordonate și încercăm să ajungem în locurile respective. De-a lungul timpului, am făcut peste 150 de ieșiri pe munte.
C.D.: Ce fel de mașini aveți?
C.D. Jr.: Toate mașinile sunt pregătite de Off Road, tocmai pentru a ajunge în locuri în care un autovehicul normal, chiar dacă e 4×4, nu ar ajunge. Deci toate mașinile sunt echipate cu anvelope de Off Road, cu suspensii profesionale. Desigur, nu toți membrii vin deodată. De obicei, ieșim în grupuri de 10–15 mașini. Și, încercăm să punctăm trasee cât mai lungi, chiar și de două zile. Ceea ce este interesant de specificat este că noi nu ne oprim la o groapă și să stăm toată ziua acolo, ci încercăm ca să facem trasee tematice, să vizităm anumite puncte, să ajungem în locuri foarte frumoase, unde ne putem relaxa împreună cu familiile.
C.D.: Ați rămas împotmoliți? Vi s-a întâmplat să nu mai puteți ieși?
C.D.Jr.: Suntem o echipă și avem reguli. Una dintre ele este că nimeni nu este lăsat în urmă. Indiferent de cât de rău ești blocat, echipa este lângă tine și te ajută.
Un citat dintr-un reportaj realizat de domnul dr. Gabriel Diaconu, în ,,Brazii nu uită”, spunea așa despre noi: “…Din spate vin, disciplinaţi, ceilalţi. Nu există ordine de dat, există ordine de respectat. Şi-n ordine se pun pe treabă, în zece minute totul e reparat, şi ne continuăm parcursul.
C.D.: Cum arată o zi din multiplele petrecute în traseele pe munte?
C.D. Jr.: Lucrurile mai dificile sunt, poate, înainte de a ajunge în ziua traseului, pentru că țin de organizare, de a stabili traseul etc. În ziua ieșirii pe munte simți prin toți porii o bucurie greu de descris în cuvinte, o bucurie combinată cu relaxare și, paradoxal, cu adrenalină. Muntele îți oferă extraordinar de multe, iar dacă ești și înconjurat de cei dragi, atunci totul este perfect. Într-un cuvânt: Fericire!
C.D.: Cine poate deveni membru al asociației?
C.D. Jr.: Oricine poate deveni membru al West Alpine Off Road, singura obligație este de a avea autovehicul 4×4. În același timp, ar mai avea o obligație, morală: aceea de a-și ajuta colegii atunci când e nevoie, ori în cadrul asociației, ori în afara ei.
C.D.: Cine participă, alături de voi, la campaniile umanitare și care a fost cazul care v-a impresionat cel mai mult?
C.D. Jr.: La fiecare campanie umanitară, îmi încurajez membrii asociației să-și aducă copiii ca să vadă efectiv ce se întâmplă pe munte și cum trăiesc anumiți oameni, pentru că este o lecție extraordinară pentru ei, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.
Un membru și-a adus copilul într-o campanie, chiar înainte de Crăciun. După ce s-a terminat campania, i-a scris o scrisoare Moșului, care suna cam așa: ,,Dragă Moșule, dacă ai pregătit pentru mine un cadou să știi că mie nu-mi mai trebuie nimic. Te rog să duci cadoul copiilor din munți!”.
Acest lucru a însemnat extraordinar de mult pentru el, dar și pentru noi, adulții, pentru că astfel am realizat ce impact a avut asupra tuturor.
C.D.: Ce vă animă în acțiunile voastre de ajutorare a oamenilor din cătune?
C.D.Jr.: Cred că faptul că suntem împreună toți, alături de oameni care împărtășesc aceeași pasiune și aceeași dorință de a-și ajuta semenii, de a face bine și de a reuși, prin pasiunea lor, să schimbe ceva în bine, mai ales că reputația off road-iștilor nu e una tocmai bună. Ne dorim să demontăm prejudecăți și să dovedim că prin această pasiune îndelung criticată se pot face și lucruri bune și frumoase.
C.D.: Cum trăiesc oamenii din localitățile în care ajungeți?
C.D.Jr.: În condiții pe care noi, cei de la oraș, nu ni le putem poate nici imagina.
Familii întregi au fost surprinse în mediul lor, generații consecutive înghesuite pe doar câțiva metri pătrați, în locuințe care nu sunt dotate cu utilități fără de care majoritatea oamenilor nu ar concepe să trăiască. Mulți dintre ei nu au nici curent electric. Paturile sunt din paie în unele locuri, iar pe jos în case mulți au pământ gol. Pare că timpul a rămas în loc, câteva sute de ani, acolo.
Despre West Alpine Off Road
West Alpine Off Road este o asociatie non profit, înființată în anul 2014 de un grup de oameni entuziaști, pasionați de autovehicule de teren cu tracțiune integrală. Scopul lor este de a practica și dezvolta un sport care le aduce satisfacții de nedescris. Dincolo de toate acestea, ong-ul orădean promovează și sprijină sportivii cu performanțe deosebite, indiferent de sportul practicat.
În același timp, realizează circuite turistice și trasee montane pentru turiștii din România, dar și din străinătate și promovează activitățile de protecție a mediului înconjurător, cele de împădurire și mai cu seamă, se implică alături de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” în acțiuni de salvare a vieților și de recuperare a bunurilor acestora, în zone în care accesul cu alte autovehicule nu este permis.
Trimite articolul
XNu contest gestul frumos facut de ei, insa isi cam si “bat joc” de natura. Chiar daca nu sunt parcuri naturale, n-ar trebui sa isi sape ei drumuri pe unde vor si sa strice peisajul. E de prost gust, putintel.
-
Stimate domn, daca ati cunoaste regulile si membrii asociatiei, probabil nu i-ati lega de cei care isi bat joc de natura. Nu acesta este scopul nostru si ne demitem de cei care fac asta. Stim, din pacate, sunt multi ! Trist este, deasemenea, sa fim bagati in aceeasi oala cu toti “vitejii” care nu au nici un fel de regula si conduita; va semnalez faptul ca sunt aceeasi care si in “societate” se comporta la fel ca si in natura. Concluziile le trageti dvs.
-
Bine zis, nu toata lumea a intzeles asta
Nu “sapă” nimic nou și nu “își bat joc”. Merg prin locuri deja trasate de căruțe. Sapă drumuri pe unde trebuia statul să construiască și să întrețină drumuri. Cum altfel să ajungă la cătunele respective?
-
Nu ma refeream la aceasta actiune. Cunoscatorii stiu bine. Restul e cancan.
-
Sunt destui cei carora ar trebui sa li se sape in creier pentru a adanci circumvolutiunile. Din pacate unii sunt pe aici.