Circa 50 de locuri de muncă au fost oferite de 15 angajatori în cadrul unui Târg de joburi, care a avut loc luni, 31 august, la sediul Fundaţiei Agora din Oradea. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului: „Promovarea ocupării durabile în două regiuni din România prin servicii integrate”. „Oferim locuri de muncă pentru o serie de persoane pe care noi le-am calificat prin cursuri finanţate în domeniul resurse umane, competenţe antreprenoriale, manageri de proiect, lucrători în comerţ, ospătar, bucătar, barman, şi operatori introducere validare date. Am invitat circa 200 de persoane care pe durata a două ore pot să se întâlnească cu un număr de 15 angajatori care au confirmat prezenţa la târgul de joburi”, ne-a declarat Gabriela Bologa, asistent manager de proiect.
Este primul târg din cadrul proiectului. Următorul va fi organizat după 15 septembrie. „Considerăm că şi o instituţie de învăţământ cum este Universitatea Agora ar trebui să se implice pentru deblocarea pieţei muncii. Vrem să ţinem cont de punctul de vedere al agenţilor economici pentru a introduce ceva mai practic în predare. Vrem ca studenţii să fie pregătiţi pentru ceea ce li se oferă când termină. Avem persoane cu doctorat, de cinci ani şi nu au loc de muncă”, a precizat Gabriela Bologa.
Ofertă şi cerere
Una dintre firmele prezente la Tărgul de joburi avea oferte pentru operatori de producţie şi controlor calitate. Alta avea oferte pentru confecţioneri îmbrăcăminte cu sau fără calificare. „Oamenii au anumite reţineri când este vorba de lucrat la normă în fabrică. Salariul porneşte de la salariul minim, plus tichete de masă, plus premii. Nu trebuie să fie calificaţi, îi calificăm noi”, ne-a informat Ana Maria Paşca, inspector resurse umane. Lucrători comerciali, cameriste, ospătari, erau alte oferte prezente la târg.
Domeniul IT era şi el disponibil. „Foarte greu găsim o persoană pentru service calculatoare. Majoritatea merg pe programare, pentru că se câştigă mai bine”, ne-a povestit Ioana Matei.
„Este bine să ai o imagine şi să creezi o bază de date. De aceea participăm la toate evenimentele de acest gen. Căutăm ingineri proiectanţi şi ingineri electronişti, dar şi prelucrători prin aşchiere. Nu se prea găsesc persoane cu experienţă”, a precizat Mihai Binşelean, administratorul unei firme.
Cât priveşte persoanele în căutarea unui loc de muncă, unele erau mai timide, altele mai dezinvolte. Unele erau dispuse să încerce şi altceva decât meseria în care au obţinut calificarea, altele erau mai conservatoare.
„Eu am terminat în domeniul economic şi sper să-mi găsesc ceva în conformitate cu pregătirea mea”, a precizat Valentina Popa, una dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
Altă persoană cu studii terminate în domeniul inginerie agricole era optimistă şi dispusă să încerce şi altceva. „Am făcut ingineriei alimentară şi managemnt în agroturism. Nu mă sperie munca de teren şi chiar o prefer unei munci de birou. Dacă îmi convine şi sunt mulţumită de ceea ce fac, sunt dispusă să încerc şi altceva”, este de părere Gabriela Vădesteanu.
Una peste alta orice târg de acest gen care oferă locuri de muncă este un câştig pentru comunitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!