Va fi o reinterpretare a modelului anterior celui existent, prin trasarea unor linii organice ce se integrează cu stilul arhitectural prezent (secession, eclectic etc.), pe porțiunea studiată. Astfel, Primăria Oradea urmărește crearea unui coridor de mobilitate pietonală unitară în zona centrală pentru punerea în valoare a obiectivelor turistice, asigurarea unui acces pietonal corespunzător și o zonă de recreere adiacentă obiectivelor din zonă.
Ofertanți în asociere sau cu subcontractanți În cadrul procedurii au depus ofertă următorii ofertanți:
1. CONSTRUCȚII BIHOR – lider de asociere, AQUACONS SRL – asociat, cu subcontractanții: LEUINVEST SRL și ACOM DISTRIBUTIE SRL, cu terții susținători: SC DP CONS SRL și SS CONSTRUCT PROIECT SRL;
2. FLODOR TRANSCOM SRL – ofertant unic cu subcontractanții: LEUINVEST SRL, ELECTRO VITAL SRL, PROEXCO S.R.L., S&H SECURITY SOLUTIONS SRL;
3. GAVELLA COM SRL – ofertant unic cu subcontractanții: RITMOTEH SRL, PROEXCO S.R.L., PORFIDO ED ARTE CONSORZIO STABILE;
4. Asocierea formată din THEDA MAR DESIGN S.R.L. – lider de asociere și FIP CONSULTING SRL – Asociat 1, ADAM STONE SA – Asociat 2;
Valoarea estimată a procedurii este de 14.833.260,41 lei fără TVA.
Pavaj și iluminat nou, rețele coborâte în subteran
Conform proiectului, strada Republicii va fi pavată cu porfir, pentru a continua stilul de pavare existent în zona pietonală, urmând ca acele linii care vor fi marcate organic să fie făcute dintr-o piatră albă, care să exprime diferența dintre porfir și piatra respectivă.
Accesul riveranilor și a mașinilor de aprovizionare și intervenție va fi permis în continuare și se vor lua măsuri suplimentare pentru siguranța pietonilor în intersecțiile cu străzile Mihai Eminescu, Parcul Traian și Episcop Roman Ciorogariu, trecerile de pietoni urmând a fi reabilitate.
Corpurile de iluminat public existente în zonă se vor înlocui cu corpuri noi economice, cu un aspect similar, toate cablurile de pe fațade și cele aeriene se vor introduce subteran, iar colectarea apelor pluviale se va realiza cu ajutorul unor rigole de tip scafă.
Mobilier urban modern
Băncile propuse vor avea o structură metalică și un șezut din lemn, unele fiind de tip smart city (vor avea conexiune cu port USB).
„Punctual se vor amplasa jardiniere decorative cu arbuști, iar terasele existente vor fi reamplasate pe axul central al pietonalei. De asemenea, fântânile arteziene din paviment își păstrează poziția și vor fi reabilitate pentru a se integra în noul concept din zonă. Cele două fântâni existente vor rămâne pe aceeași poziție, dar mobilierul urban va fi schimbat în totalitate: vor exista jardiniere în jurul teraselor, vor fi montate bănci, coșuri de gunoi cu colectare selectivă în trei fracții și toate cablurile vor fi băgate în subteran”, a transmis municipalitatea.
Prin acest proiect se reîntregește o zonă pietonală care pornește de la magazinul Crișul și traversează strada Republicii, Piața Ferdinand, Podul Ladislau, Piața Unirii, str. Vasile Alecsandri, Parcul 1 Decembrie, piațeta pietonală de deasupra pasajelor subterane din Centrul Civic, piațeta de deasupra parcării Park and Ride din proximitate, ajungând la Cetatea Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!