Universitatea din Oradea se află în plin proces de admitere pentru anul universitar 2022-2023. Candidații beneficiază cde o ofertă diversificată și foarte generoasă la UO.
[eadvert]
Instituția de învățământ superior din Oradea oferă școlarizare pentru 97 de programe de studii de licență, dintre care șapte sunt și în limba engleză, precum și pentru 64 de programe de studii de masterat, dintre care patru sunt și în limba engleză. Totodată, UO scoate la concurs locuri și pentru 18 programe de studii de doctorat. Acestea se desfășoară în limba română și în limba engleză.
Startul înscrierilor s-a dat la nouă facultăți, începând cu 4 iulie. Perioada de înscrieri se desfășoară pe tot parcursul lunii iulie. La marea majoritate a facultăților, rezultatele vor fi afișate, validate și confirmate în jurul datei de 1 august.
„Organizăm practic probe de concurs doar la patru facultăți: la Arte, la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură pentru programul Arhitectură, la Facultatea de Geografie, Turism și Sport pentru programele de Kinetoterapie și Sport, respectiv la Facultatea de Medicină, unde există teste suplimentare față de condiția de a fi absolvit Bacalaureatul. Sunt și facultăți care nu iau în considerare doar media de la BAC, ci fac o medie cu ponderi diferite – media de absolvire a liceului sau la anumite categorii de discipline. Aici vreau să dau exemplu Dreptul, unde 40% din media de admitere este BAC-ul, 30% este media de absolvire a liceului și 30% ponderea unor discipline din domeniul umanist”, a spus rectorul Universității din Oradea, prof. Constantin Bungău.
Admiterea se face pe loc bugetat sau cu taxă. Universitatea din Oradea scoate la concurs 1.900 de locuri bugetate la licență. Capacitatea de școlarizare a Universității din Oradea la nivel de licență este de 5.500 de locuri.
„Nu ne așteptăm să ocupăm toate locurile, dar prognozăm o acoperire de 3.100-3.300 de locuri la licență”, a spus rectorul Constantin Bungău.
La programele de masterat, UO scoate la concurs 850 de locuri de bugetate, iar capacitatea de școlarizare este mai mult decât dublă.
„Sperăm și aici la aproximativ 1.500 de locuri ocupate. La doctorat avem, din păcate, mai puține locuri begetate, doar 19, dar am scos la concurs 188 de locuri”, a mai arătat rectorul.
Programe post-universitare
Totodată, Universitatea din Oradea scoate la concurs locuri pentru programele de studii post-universitare. Acestea sunt destinate celor care au deja o diplomă de licență. Este vorba de cursuri de management educațional, de psihopedagogie specială școlară, mentor, designer instrucțional, dezvoltator de e-learning în învățământ, educator puericultor.
„Cursurile de designer instrucțional și cel dezvoltator de e-learning în învățământ au fost dezvoltate tocmai pentru a fi rezilienți la perioada aceasta pandemică și de evoluție. Chiar dacă va dispărea pandemia, tehnica digitală va trebui folosită la maximum în partea de predare, evaluare și învățare”, este de părere rectorul Universității din Oradea.
Burse
Instituția de învățământ universitar va acorda burse și în anul care urmează. Printre bursele acordate sunt cele speciale și de performanță, în valoare de 1.000 de lei/lună, bursa de merit de 700 de lei/lună, bursa socială de 580 de lei.
Instituția de învățământ superior le oferă studenților 1.435 de locuri în cămine, acces la cantină (prețul unei mese fiind de 20 de lei), precum și oportunitatea de a face schimburi de experiență în străinătate. Potrivit Corinei Ardelean, șefa biroului Admitere 365, Universitatea are peste 550 de parteneriate cu universități din 80 de țări de pe toate continentele.
Taxele de școlarizare la Universitatea din Oradea au rămas aproape la fel ca în anul universitar în curs. Foarte puține facultăți au majorat ușor taxele de școlarizare. Astfel, la Facultatea de Medicină taxa anuală de școlarizare este de 6.800 de lei, la Drept 2.900 de lei, la Inginerie 3.100. Cea mai scumpă specializare este cea de Medicină în limba engleză, unde taxa de școlarizare este de 22.500 de lei/an.
Taxele de admitere sunt aceleași ca și anul trecut: 150 de lei costă înscrierea și 100 de lei înmatricularea.
Înscrierea la Universitatea din Oradea se poate face atât online, cât și fizic, la secretariatele facultăților. Mai multe detalii legate de admitere se pot găsi pe site-ul Universității din Oradea: www.uoradea.ro, la butonul admitere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!