Postul Paştelui a umplut magazinele cu produse vegetale. Producătorii şi comercianţii profită de această perioadă şi scot spre vânzare o gamă largă de produse de origine vegetală, majoritatea făcute din soia. Din 27 februarie şi până în 15 aprilie, creştinii ortodocşi ţin Postul Paştelui. În magazinele din Oradea oferta produselor de post este bogată. Pentru a fi mai uşor de identificate, pentru aceste produse, în marile magazine, au fost amenajate rafturi speciale. Şi comercianţii din pieţe s-au aprovizionat bine în aşteptarea clienţilor. Cu toate acestea comercianţii spun că clienţii se cam lasă aşteptaţi.
Oferte
Cei interesaţi pot cumpăra parizer de soia la 8,99 lei, pate vegetal la preţuri variind între de 2,5 lei/cutie şi 5 lei în funcţie de gramaj, brânză de soia „Tofu” la preţuri între 4,5 şi 6 lei/bucată, maioneză vegetală la 6 lei cutia, lapte de soia de la 5 la 10 lei/litru ori crochetele de soia care se vând cu 4,9 lei.
În pieţele din Oradea, legume şi fructe sunt din belşug însă, după părerea cumpărătorilor acestea sunt destul de scumpe. Astfel, kilogramul de cartofi avea preţ variind între 1 şi 1,5 lei, cel de varză avea preţul de 2 lei, în timp ce morcovii costau 2 lei/kg. Fasolea boabe, destul de folosită în post, se vindea cu 6 lei/kilogramul, ardeii kapia 1,5 lei bucata, gogoşarii 10 lei/kg, ciupercile 6- 7, 50 lei în funcţie de soi, castraveţii 8 lei, iar roşiile 8 lei/kg. Kilogramul de ceapă costa 2 lei, iar cel de spanac 8 lei. De asemenea, kilogramul de mere oscila, la preţ, între 1,5 şi 2 lei, iar cel de pere între 4 şi 5 lei. Dacă cumpărătorii se plâng de preţuri, comercianţii se plâng de lipsa clienţilor. „Nu prea avem clienţi. Oamenii, dar nu foarte mulţi nici aceştia, postesc doar în zilele de miercuri şi vineri, nu tot postul aşa că vânzările nu au crescut prea mult. Nici nu se poate compara cu anii trecuţi. Cred că de vină este sitaţa financiară a celor mai multor oameni. Acum cu cheltuieluile actuale, cu întreţinerea aşa de mare, mâncatul tinde să devină un lux nu ceva strict necesar”, ne-a spus un comerciant din Piaţa Cetate din Oradea.
În schimb cumpărătorii spun că preţurile sunt prea mari. „Eu încerc să ţin post măcar de Paşti şi de Crăciun. Înţeleg că nici producătorilor şi comercianţilor nu le este uşor, şi ei trebuie să-şi acopere cheltuielile, dar din pacate veniturile noastre nu pot ţine pasul cu preţurile. De aceea cumpărăm puţin şi căutăm preţurile cele mai mici”, ne-a spus orădeanca Maria Ş.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!