Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Oradea a oferit începând din 13 februarie spaţiul Galeriilor de Artă-Reperaj. Cetate Oradea expoziţiei de artă contemporană „Generic vizual”, al cărei curator este artistul vizual Florina Silvia Iepure.
Alături de curator, pe simeze au expus: Bianca Ioana Băcioiu, Ana Miruna Costruț, Estela Maria Duma, Filip Dacian Iova, Flaviu Casian Iova, Alexandra Regina Kery, Răzvan Andrei Olariu, Elizabeta Gabriela Pater, Natalia Maria Silaghi, Cara Toderici, Anna Isabelle Turkalj, Alexia Maria Vereș.
Tinerii artişti sunt elevi la Liceul de Artă, CN „Emanuil Gojdu”, CN „Iosif Vulcan”, Liceul Teoretic „Henri Coandă” sau studenţi la arte plastice la Cluj, Oradea sau Timişoara. Şansa de a participa la o expoziţie de grup în „casa” artiştilor plastici profesionişti este unică şi oferă tinerilor la început de drum artistic experienţa supunerii lucrărilor ochiului critic al vizitatorului consumator de artă.
[eadvert]
„Descoperim în punerile în pagină aflate pe simeze un vocabular plastic care a dat naştere la formule compoziţionale şi cromatice carcaterizate prin detaşarea de tiparele consacrate în genurile de artă abordate şi în vogă într-un timp sau altul. Au rezultat lucrări care sunt ilustratoare ale unor construcţii stilistice interesante din punct de vedere al formulei artistice propuse şi, nu în ultimul rând, al surselor de inspiraţie ce le-au provocat”, a spus la vernisaj criticul şi istoricul de artă Aurel Chiriac, considerând această expoziţie ca fiind una inedită prin aducerea împreună a acestor generaţii de tineri, şi în acelaşi timp una foarte bună şi consistentă prin mesajul artistic pe care îl transmite şi prin imaginarul complex al tinerilor artişti.
Lumea imaginată
Lucrările dovedesc o maturitate specifică vârstelor şi stărilor la momentul creaţiei. Tehnicile alese sunt: ulei, acrilic, acuarelă, grafică, fotografie, printuri, ceramică sau tehnici mixte. Criticul de artă remarcă expresionismul cromatic şi compoziţional care ajută la perceperea corectă a mesajului realităţilor ilustrate. Subiectele abordate sunt complexe, cu viziuni captate în exprimările plastice. De la dominaţia oniricului la „puterea sentimentelor aducătoare de har”, lucrările reflectă sensibilitatea şi personalitatea fiecărui creator.
Titluri precum: „Infern”, „Ochiul blestemat”, „Judecata de apoi”, „Haos”, „Suflete vândute”, „Doar un vis urât”, „Pasărea morţii”, „Singuraticul”, „Suflete otrăvite”, „Aventurile apei şi focului”, „Inocenţa”, „Groaza”, „Iluzia”, „Decizia”, „Bucurie supărată”, „Adâncurile vieţii” sau „Scoate-mă din gratii” reflectă fricile, nesiguranţa, standardele nerealiste din mediul online, confruntările care marchează aceste generaţii, şi care se întruchipează în chipuri contorsionate, monştri sau forme abstracte, cu un impact vizual puternic.
„Luând în considerare întreaga expoziţie nu putem să nu surprindem modul în care aceasta reflectă starea de emoţie, care aici se dovedeşte a fi un sentiment aducător de eliberare interioară. Reţinem specificul acestei trăiri, care stă sub semnul unei sincerităţi debordante, pe care o regăsim în teme ce reflectă o problematică existenţială circumscrisă unei lumi imaginate, în care prezentul şi viitorul sunt greu de prevăzut. Poate ce impresionează cel mai mult la această inedită iniţiativă datorată profesoarei coordonatoare este dorinţa de a ne dezvălui individualităţi creatoare ataşate de o meserie vocaţională ce poate fi asumată doar de spiritele deschise spre visare sau care se află pe drumul formării ca fiinţă tot mai conştientă de problematica umanităţii”, concluzionează Aurel Chiriac.
La finalul vernisajului, Vioara Bara, preşedinta filialei orădene a UAP, le-a mărturisit tinerilor expozanţi că meseria de artist este una dură, cu multe selecţii. A amintit că e nevoie chiar de putere de luptă cu sistemul care iată, astăzi, amendează prin Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), la sugestia Bisericii Ortodoxe Române, expoziţia artistului Paul Baraka intitulată „Nimfe şi zombi” şi organizată de Art Safari, în special pentru lucrările care reinterpretează crucificarea lui Iisus. Expoziţia a lui Baraka a fost curatoriată de Ruth Hibbard, de la Victoria and Albert Museum, Londra. Măsura a fost considerată „o cenzură aplicată libertății de creație și exprimare artistică”.
„Ai căzut? Te ridici şi te duci mai departe! Sper că veţi fi puternici. Tablourile pe care le-am văzut sunt minuate şi vă felicit. Aveţi foarte multă imaginaţie. Artistul este liber să se exprime! Să aveţi curajul să duceţi arta mai departe, să vă exprimaţi, să puneţi sufletul vostru pe pânză”, a încheiat Vioara Bara.
Trimite articolul
XDa ,totul e minunat nu-i așa? Proștilor treziti-vă ! Va pierdeți copii și suflete lor..