Încurcătură totală în parcările din Oradea. În condiţiile în care plata a devenit opţională, după ce Prefectura a suspendat baza legală a aplicării amenzilor în parcări, sunt orădeni care continuă să hrănească automatele gri cu monede sau să-şi achite taxa cu telefonul. Majoritatea plătitorilor fac asta din obişnuinţă sau pentru că nu sunt la curent cu noutăţile din urbe.
„Nu ştiam de aşa ceva. De când nu mai este valabil regulamentul?”, ne-a chestionat ieri, mirat, Octavian F., şoferul unei maşini staţionate la Vulturul Negru. Taximetrist de profesie, omul vede noua libertate ca pe un „un avantaj”, din moment ce se vede scăpat de plata taxei de 300 de lei pentru situaţia ipotetică în care i s-ar ridica maşina. Pe când achita taxa la aparat, un alt şofer ne-a spus că a revenit de curând în ţară şi nu avea habar de aceste noutăţi.
Radu Bârnaz, un alt şofer surprins de colaboratoarele JB în Centru, apreciază situaţia ca benefică pentru oameni. „Dacă stăm să ne gândim, pentru Primărie nu este un avantaj deoarece se scad din banii care le intră”, cugetă el.
Şi abonamentul?
Cei care şi-au achitat abonament de parcare până la sfârşitul anului, nu sunt foarte fericiţi cu noua gratuitate forţată. „De unde şi de când e asta? Deci, banii sunt ai lor şi gata? Este un dezavantaj pentru noi deoarece am plătit pentru un an ca să avem siguranţa locului de parcare, iar acum fiecare parchează unde vrea. De aceea se întâmplă atâtea scandaluri. Dacă plăteşti ai şi vrea să ai locul asigurat”, ne-a expus opinia sa Mariana, o şoferiţă de 56 de ani, care şi-a lăsat maşina în parcarea de la Spitalul Militar.
Opinia sa este general împărtăşită de titularii de abonamente de parcare. „E avantajos că acest regulament nu mai este valabil, asta e în folosul nostru, al tuturor. Pe de altă parte, este şi un dezavantaj, deoarece suntem mulţi care ne-am plătit parcări pe un an întreg, iar acum, când venim la muncă, ne trezim şi fără locuri de parcare şi fără banii restituiţi”, a comentat pentru JB o altă şoferiţă care s-a recomandat doar ca Ioana.
Proces de durată
Regulamentul parcărilor din Oradea a fost suspendat după ce Prefectura a atacat în contencios administrativ HCL 640/2006 şi HCL nr. 952/2013, care reglementează felul în care sunt sancţionaţi cei ce nu plătesc parcarea sau parchează ilegal. Cel puţin o lună va dura situaţia prezentă, din moment ce niciuna dintre instituţiile implicate – Prefectura şi Primăria, nu pare să dorească o pace de compromis. Procedura prealabilă unui proces prevede termene largi. Instanţa are 25 de zile să comunice Primăriei acţiunea, pentru ca aceasta să-şi depună apărarea. Asta ar trebui să se întâmple în jurul datei de 28 iulie. Prefectura are apoi alte zece zile pentru observaţii. Dacă în acest răstimp cele două instituţii nu ajung la un numitor comun, instanţa fixează termenul de judecată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!