Bihor. Festivalul cultural Zilele Sfântului Ladislau va anima, începând cu 24 iunie, Cetatea Oradea, unde vor fi organizate concerte, alături de târgul de produse tradiționale, însă Sfântului Ladislau îi este dedicată și una dintre cele 12 rute din cel mai nou program de turism cultural, România Atractivă, lansat pe 15 mai.
Turiștii se pot bucura de cele 20 de obiective de pe Ruta Sfântului Ladislau pe teritoriul României pe tot parcursul anului. Pentru cei familiarizați cu spiritualitatea răsăriteană, Sfântul Ladislau nu este foarte cunoscut, dar Ruta Sfântului Ladislau este un bun motiv să descopere locuri noi și povești ale unor comunități etnice complexe care au conviețuit împreună, vreme de secole, grație ospitalității și a spiritului românesc, înțelegând și împărtășind obiceiurile, tradițiile și, uneori… și sfinții.
Turiștii dornici să descopere România Atractivă pot accesa website-ul romania-atractiva.ro sau aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android, unde vor găsi, printre multe altele, și informații despre obiectivele de pe Ruta Sfântului Ladislau.
[eadvert]
Trupul regelui, în Cetatea Oradea
Ladislau a fost un rege maghiar din dinastia Arpadienilor și a domnit între 1077-1095. De numele regelui Ladislau se leagă, potrivit legendelor, întemeierea orașului Oradea. În tradiție se povestește cum Regele Ladislau I, aflat la vânătoare prin ținuturile Bihariei, în regiunea numită Grădina Cerbilor, a fost îndemnat de îngeri, în timpul odihnei, să ridice o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria. A ridicat mănăstirea, iar locului i-a spus Varad. Legenda spune că Regelui Ladislau i-a fost atât de drag acest loc, încât a poruncit ca atunci când va muri, trupul său să fie adus și înmormântat aici.
O altă legendă zice că atunci când regele și-a găsit sfârșitul la Zvolen, în anul 1095, însoțitorii săi s-au grăbit să îi îndeplinească porunca testamentară și au pornit cu trupul său neînsuflețit într-o căruță, spre Oradea. Deoarece distanța era prea mare, iar afară era foarte cald, ei au schimbat destinația spre Alba Regală, de teamă că trupul regelui nu va rezista drumului. Însă, după un popas, ei au constatat că atât căruța, cât și trupul lui Ladislau au dispărut, găsind apoi căruța deplasându-se singură pe drumul către Oradea. Se pare că, inițial, Ladislau I a fost înmormântat în mănăstirea benedictină de la Somogyvár. Ulterior, după 1113, rămășițele pământești i-au fost mutate la Oradea, în vechea catedrală (distrusă în 1241 de marea invazie tătară).
În zilele noastre, legendele Sfântului cavaler Ladislau se împletesc cu poveștile locurilor care îi pomenesc numele – cu bisericile fortificate ale Transilvaniei, cu Oradea și Cetatea Biharea. Cei care îi pășesc astăzi pe urme sfântului războinic descoperă plaiurile frumoase, pline de farmec, de care Ladislau s-a îndrăgostit în urmă cu aproape o mie de ani.
Ruta Sfântului Ladislau cuprinde 20 de obiective turistice incluse în programul de turism cultural România Atractivă, cele mai multe dintre ele fiind în județele Covasna (șapte obiective), Harghita și Bihor (fiecare cu câte patru obiective). Județele Alba, Sibiu, Mureș, Maramureș și Satu Mare au și ele câte un obiectiv turistic inclus în program pe Ruta Sfântului Ladislau.
În Bihor, cele patru obiective sunt: Zidurile Cetății Oradea – Bastion Aurit, Cetatea Biharia, Ansamblul abației din Sâniob, „Cetatea Oradea – centru multicultural și multifuncțional Oradea – etapa a V-a” – Bastionul Aurit și curtina estică.
Cetatea Biharia este una din cele mai bine păstrate cetăți medievale timpurii din țară. Fortificația ridicată din maluri de pământ este impresionantă ca dimensiuni. Laturile de nord și sud măsoară câte 115 metri lungime, iar cele de est și vest câte 150 metri.
Aici și-a petrecut adolescentul Ladislau 14 ani din viață, în curtea ducală a tatălui său, regele Béla I. Mama lui, principesa Richeza, fiica regelui Miesko I al Poloniei, alături de clericii episcopiei din cetate s-au ocupat de educația sa și i-au cultivat evlavia religioasă. Mai târziu, tot din acest loc prințul Ladislau a organizat și a pornit unele din cele mai eroice campanii de luptă împotriva cumanilor și pecenegilor.
Ansamblul abației din Sâniob cuprinde reședința abației romano-catolice, biserica abațială, precum și ruinele cetății bastionare din secolul al XVII-lea. Mănăstirea benedictină a fost întemeiată în jurul anului 1084 de însuși regele cavaler Ladislau cel Sfânt. Este renumită pentru că aici s-a aflat timp de câteva secole mâna dreaptă îmbălsămată a Sfântului rege Ștefan, cea mai importantă relicvă a creștinismului medieval din Ungaria. Ea a dat și numele localității Sâniob, Szentjobb, adică Sfânta Dreaptă.
România Atractivă, primul program național de susținere a turismului cultural – istoric, s-a lansat în mai 2024 și se va finaliza în iunie 2026. Programul include 12 rute turistice tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat care sunt prezentate în platforma multimedia dedicată și care, până în 2026, vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică.
Trimite articolul
Xnoi suntem Romani
SI VOMN LUPTa inpotriva la astiea unguri
dumnezeu e cu noi
-
mai degraba ar trebui sa te lupti cu un psiholog !