PDL Bihor, prin vocea lui Mircea Matei, atacă furibund proiectul Parcului Industrial Eurobusiness Oradea, demarat de administraţia Bolojan.
Matei a început prin a arăta că nu e în regulă faptul că Parcul a fost trecut din domeniul public al Oradiei în domeniul privat al municipalităţii. La finele lui 2008, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), a arătat pedelistul, a trecut cele 121 de hectare de pe Şoseaua Borşului din patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) în domeniul public al Oradiei. În accepţiunea sa, în aceste condiţii, decizia Legislativului local, de trecere a hectarelor din public în privat, ar fi ilegală. „Care ar fi scopul? Posibilitatea vânzării terenurilor la preţuri neevaluate corect şi evitarea unor prevederi legale privind concesionarea unor bunuri din domeniul public”, crede Matei. Pedelistul acuză faptul că s-ar aplica procedura de negociere directă pentru unii agenţi economici, deşi ar fi interzisă prin legea care cere obligatoriu licitaţie publică.
Se mai reclamă faptul că preţul minimal cerut firmelor, de 8 euro/mp/25 de ani, a fost determinat de un raport de evaluare elaborat la finele lui 2008. „Acel raport avea în vedere o investiţie în utilităţi de 8 milioane de euro. Dar în 2009 s-a stabilit necesitatea realizării unei investiţii de 23 milioane euro, iar terenul nu a fost reevaluat în lumina acestei noi ipoteze”, spune Mircea Matei, care vede evaluarea din 2008 drept perimată.
Critică vânzarea
„Fiind declarat de interes public, terenul nu ar putea face obiectul vânzării. Chiar dacă ar fi în domeniul privat al municipiului, vânzarea, astfel cum este ea realizată în acest moment, ar fi nelegală”, se arată în motivaţia pusă la dispoziţie de Mircea Matei. De ce? Deoarece, „deşi se derulează o procedură de concesionare a terenului, prin aceeaşi procedură se stabileşte şi preţul de vânzare a acestuia, în condiţiile în care tranzacţia dreptului de proprietate are loc la o dată ulterioară (oricând, pe parcursul celor 25 sau 37 de ani de concesionare, concesionarul poate solicita încheierea tranzacţiei)”. PDL acuză că, astfel, „printr-o licitaţie de concesionare organizată la momentul T0 (zero), se tranzacţionează ulterior (peste ani), la momentul T1, un teren la un preţ stabilit în momentul T0; intervalul dintre cele două momente poate fi prea mare şi nu există nici o posibilitate de predicţie a evoluţiei preţului de piaţă a terenului”.
Pedeliştii au o problemă şi cu faptul că din preţul de vânzare al terenului se deduc sumele plătite pentru concesiune de către societatea cu activitate în parc. „Prin acest mecanism e prejudiciat bugetul Oradiei cu sumele echivalente redevenţei achitate de concesionari!”, înfierează Matei, subliniind că redevenţa achitată nu poate fi considerată parte a preţului de tranzacţionare a dreptului de proprietate. „Această deducere e şi o formă de ajutor de stat, neacordată în condiţii legale”, apreciază cel ce e azi director la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor.
În ciuda faptului că încă din start a arătat că negocierea directă în sine e ilegală, Matei a afirmat totuşi că i s-ar fi părut normal ca abilităţile comisiei de negociere cu firmele interesate, ca şi preţul negociat, să fi fost supuse aprobării Consiliului Local.
Ce mai reproşează PDL
Aveţi mai jos alte observaţii critice, făcute publice joi de PDL Bihor, ce vizează Parcul Industrial Eurobusiness Oradea:
– terenurile ar putea fi revândute imediat după finalizarea investiţiei, prin diverse metode;
– nu se impune păstrarea locurilor de muncă ofertate la licitaţie, pentru care investitorul primeşte punctaj la licitaţie;
– preţul de vânzare nu se actualizează în timp;
– contractele de concesiune deţin clauze de confidenţialitate, deşi acestea sunt acte administrative, conform legii contenciosului administrativ şi, prin urmare, este garantat accesul la informaţia de interes public;
– contractele nu prevăd actualizarea redevenţei cu inflaţia în zona euro, deşi în Regulamentul de funcţionare aprobat prin HCL 25/2009 este prevăzut acest mecanism de actualizare.
Răspunsuri „industriale”
Delia Ungur, administratorul SC Eurobusiness Parc SRL, i-a răspuns lui Mircea Matei, spunând că Regulamentul de funcţionare al Parcului Industrial, caietele de sarcini şi contractele au fost aprobate toate de către Consiliul Local Oradea.
În privinţa pericolului semnalat de PDL, acela ca firmele concesionare să cesioneze mai departe terenurile, Delia Ungur a ţinut să asigure că aceasta se poate realiza doar cu acordul municipalităţii. „E nevoie de acordul nostru şi e posibil doar dacă şi cei către care se cesionează ulterior terenul desfăşoară activităţi ce se pliază pe specificul Parcului Industrial”, subliniază Ungur. Administratorul SRL-ului care se ocupă de Parc spune că investitorii vor putea cumpăra terenul doar în momentul în care-şi vor realiza 100% investiţia, fiind obligaţi să plătească în continuare taxa de administrare, de 0,5 euro/mp/an. De asemenea, Delia Ungur spune că preţul de 8 euro/mp/25 ani e doar un preţ de pornire. „Într-un caz s-a ajuns, prin licitaţie, la 20 euro/mp, cum s-a întâmplat în cazul firmei Carbenta”, spune Ungur.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!