Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea s-a transformat pentru trei zile într-un adevărat muzeu viu. Peste 100 de meşteri populari iscusiţi din toate zonele ţării s-au reunit, în acest sfârşit de săptămână, aici, cu ocazia Târgului Meşterilor Populari organizat de Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor”, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi în colaborare cu Consiliile Judeţene Bihor şi Hajdu-Bihar, Primăria Oradea, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor”, Colegiul Pedagogic „Iosif Vulcan” şi Grupul Şcolar „Ioan Bococi” din Oradea.
Canoane respectate
Obiectele expuse la Oradea de meşterii populari în acest an sunt departe de ceea ce se cheamă kitsch. Şi asta, pentru că meşteşugarii au respectat şi respectă în continuare, în obiectele confecţionate de ei, canoanele culturii populare. Orădenii aflaţi în căutare de noi moduri de expresie au ocazia să găsească aici ceea ce îşi doresc, pentru că meşteşugarii au adus cu ei adevărate minunăţii pe care le-au creat cu mâinile lor.
Obiecte confecţionate manual au adus cu ele Maria Zapca, din Săpânţa, şi Pălăguţă Bârlea, din Giuleşti, ambele din judeţul Maramureş. Săpânţanca Maria Zapca expune spre vânzare cergi, trăistuţe din lână, „şterguri”, clopuri din paie din zona Maramureşului, în timp ce giuleşteanca Pălăguţă Bârlea a adus cu ea „zgărdanie”, pălării, păpuşi în miniatură îmbrăcate în costum tradiţional.
„«Zgărdaniile» sunt nişte podoabe care se poartă la costumele populare. Motivele întâlnite sunt geometrice sau florale. Ele se asortează perfect coloristicii şi modelelor brodate de pe costumele populare”, a explicat Pălăguţă Bârlea.
Moroşencele, precum şi ceilalţi expozanţi nu numai că le vor spune orădenilor interesaţi istoria meşteşugurilor pe care le practică, dar s-ar putea ca ele să şi meşterească pe loc ceva pentru a-i face să înţeleagă mai bine şi pentru a-i convinge că totul este realizat manual.
Cei care se consideră ghinionişti nu trebuie să rateze la acest târg standul cu potcoave norocoase, realizate de artistul Dumitru Copil. Dumitru Copil este originar din Ţara Beiuşului, mai precis din Căbeşti, însă, din 1997, s-a stabilit la Timişoara. La standul lui, orădenii pot găsi invitaţii de nuntă, precum şi alte obiecte tradiţionale cum ar fi „sporul casei”.
„«Sporul casei» este un amestec de seminţe, iar sămânţa dă rod. Ea este rodul pământului. Păstrat în locuinţă, «sporul casei» este un pedagog bun. Adică el nu te lasă să leneveşti. Aşa cum seminţele rodesc, indiferent de vreme, tot aşa poate rodi şi viaţa noastră”, ne-a explicat artizanul seminţelor, Dumitru Copil.
Artiştii ansamblului artistic profesionist „Crişana” au deschis, vineri, prima zi a târgului. Programele de divertisment vor continua, astăzi, de la ora 18:00, cu spectacolele oferite de ansamblul folcloric „Lioara” al Casei de Cultură a Tineretului Oradea, urmat de ansamblul folcloric „Tileagd – Tilecuş” şi de grupul vocal folcloric „Feciorii Bihorului”. În ultima zi a târgului, de la ora 15:00, va avea loc un program artistic susţinut de formaţiile artistice din Budoi, Derna, Bratca, Şuncuiuş şi Salonta.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!