Palatul episcopal romano-catolic din Oradea va găzdui sâmbătă, 23 septembrie, un eveniment deosebit. Academia Maghiară de Arte, în colaborarea cu Episcopia Romano-Catolică de Oradea, va organiza în sălile de expoziție de la etajul II ale palatului episcopal expoziția de artă plastică intitulată „Obiecte de meditație”, în comemorarea a 125 de ani de la nașterea marelui filosof și scriitor al secolului XX, Béla Hamvas.
[eadvert]
La invitația curatorului László Ujvárossy, laureat al premiului Munkácsy, au răspuns 31 de artiști plastici, printre care 20 de membri ai Academiei Maghiare de Artă și 11 plasticieni din Transilvania. Expoziția va fi deschisă de către scriitorul și poetul Tibor Weiner Sennyei, laureat al premiului József Attila, respectiv dr. Gábor Richly, secretarul general al Academiei Maghiare de Artă.
Béla Hamvas a fost un scriitor, filozof și critic social maghiar. El a fost primul gânditor care a introdus în Ungaria Școala Tradiționalistă a lui René Guénon.
„Arta creaţiei si a autodesăvârșirii cere un simţ al umorului – acesta a fost principiul după care Hamvas a creat şi a trăit, neluându-se niciodată prea în serios. Astfel, limbajul mistic al scrierilor sale, tonul sobru revelator, sentinţele grave – toate ascund în intimitatea lor un umor senin […]. Coloratura sever-critică şi tenta didactică trebuie tratate cu precauţie, aşadar să ne apropiem de Hamvas cu acel sănătos haz de necaz cu care privea el tot ce-l înconjura şi tot ce devenea subiect al scrierilor sale. La urma urmei, spiritul critic al lui Hamvas şi umorul lui se reduc la un singur lucru: iubirea – iubirea lui faţă de om, faţă de lume, faţă de Dumnezeu”, scrie despre filosof dr. Laszlo Attila Hubbes, conferențiar universitar la Universitatea Sapientia, catedra de științe sociale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!