În 11 decembrie vor avea loc alegeri parlamentare, iar în această perioadă se definitivează listele cu candidaţii partidelor. UDMR şi-a anunţat deja candidaţii, listele fiind deschise de Cseke Attila (Senat), Szabo Odon şi Biro Rozalia (Camera Deputaţilor). Cei trei ocupă, de fapt, poziţiile eligibile pe listele ce mai cuprind reprezentanţi ai bisericilor maghiare – catolică, reformată, baptistă, evanghelică – actori (Meleg Vilmos), reprezentanţi ai zonelor din judeţ şi ai tineretului.
Cine rămâne pe-afară, la PNL?
Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat deja ambiţiosul obiectiv al PNL Bihor pentru parlamentare: doi senatori din patru şi patru deputaţi din nouă, în Bihor. La liberali, concurenţa este mare. Toţi actualii parlamentari PNL – Gavrilă Ghilea, Lucia Varga, Florica Cherecheş, Ioan Cupşa şi Liviu Laza Matiuţa – îşi doresc încă un mandat de parlamentar. Ultimul, chiar dacă s-a remarcat printr-o ilustră discreţie… Nu este şi cazul deputatului Ioan Costin, fost viceprimar de Beiuş, condamnat definitiv în acest an la închisoare cu suspendare pentru acte de corupţie, căruia i s-a interzis dreptul de a ocupa funcţii publice şi de a fi ales.
Şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Cornel Popa, îşi doreşte un mandat de parlamentar, după ce fusese tras pe dreapta de Ilie Bolojan, cu ocazia alegerilor locale. Popa şi-ar dori poziţia nr. 1 pe lista PNL pentru Senat. Însă aceeaşi poziţie este cerută şi de senatorul Gavrilă Ghilea, fost prefect şi preşedinte PDL Bihor, actualmente nr. 2 în PNL Bihor. Cum lui Popa i s-ar rezerva locul 1 pe lista PNL cu candidaţi la deputăţie, rămâne de văzut dacă Popa va accepta să revină deputat, după ce în mandatul 2008 – 2012 fusese secretar al Senatului României.
Şi Călin Puia, directorul general al DGASPC Bihor (Protecţia Copilului), ţinteşte un loc PNL sub cupola Parlamentului. Mai cu seamă că a ajuns să lucreze sub o conducere a CJ Bihor de o altă culoare politică (UDMR-PSD), chit că Puia nu s-a simţit bine nici când a lucrat cu fostul preşedinte Cornel Popa. Sancţionat pecuniar la salariu de către administraţia judeţeană PNL, după un scandal în care fusese târât şeful DGASPC, ulterior Puia şi-a căutat dreptatea în Justiţie. Mai mult, a şi avut câştig de cauză împotriva sancţiunilor dictate de Executivul Cornel Popa şi votate de plenul CJ Bihor, unde PNL avea pe atunci majoritatea!
Un outsider cu aspiraţii parlamentare este tocmai primarul de Rieni, Gheorghe Ioan Bota. Primar în comuna de unde se trage Cornel Popa, Bota este un vechi primar PDL, actualmente PNL şi, deşi a avut ieşiri inclusiv la adresa lui Ilie Bolojan, Bota se consideră îndrituit la un loc eligibil pe lista cu parlamentabilii PNL de Bihor…
Pesedişti călare… pe locuri
Nici în PSD Bihor lucrurile nu sunt simple, fiind inflaţie de candidaţi pe cele teoretic patru locuri eligibile – unul la Senat şi trei la Camera Deputaţilor. Preşedintele Mang s-a trezit că patru consilieri judeţeni PSD, Bujor Chirilă, Stela Babău, Ioan-Gheorghe Ţară și Dorel Dume (director la ABA Crișuri), se vor parlamentari. In corpore, dacă se poate! Există, însă, o problemă majoră: fragila majoritate PSD-UDMR-ALDE din Consiliul Judeţean, ce are un singur vot în faţa celor 17 voturi PNL. Astfel, dacă pleacă in corpore, cei trei vor fi greu de înlocuit într-un timp scurt, interval în care conducerea UDMR-PSD-ALDE a CJ Bihor va rămâne fără majoritate în plen!
Pe lângă cei pomeniţi, sunt şi actualii parlamentari PSD ce mai vor un mandat: Florian Bodog – la Senat, Ioan-Sorin Roman şi Gheorghe Bogdan – la Cameră. Ultimul, chiar dacă a pierdut net cursa pentru Primăria Beiuş. Semn că parlamentarismul devine microb, indiferent de partid. Un alt pretendent este consilierul local Adelina Coste, cea care, după ce a fost candidata de sacrificiu a PSD la Primăria Oradea, socoate că i-a sosit sorocul. A se citi recompensa aşteptată de la partid pentru prestaţia de la locale, printr-un loc în Parlament.
În fine, chiar şi omul de afaceri Ionel Ghib (patronul fimei Lancetti – n.red.) se arată interesat de cursa pentru Parlament. În ciuda faptului că s-a retras rapid din cursa pentru Primărie, Ghib consideră că ar avea destule de oferit unui PSD Bihor ce nu excelează la capitolul resurse. Mai cu seamă că Ghib crede că ar putea performa şi în politică.
ALDE speră să prindă un loc de deputat în Bihor, după redistribuire. Însă doar dacă sare de 7% în judeţ, după cum recunoaşte Dorin Corcheş, aflat în fruntea „posibililor”. Ioan Mintaş, Claudiu Gligor şi Ciprian Blejan sunt alte posibile nume pe listele ALDE Bihor.
La votul pentru Consiliul Judeţean Bihor, din iunie, PNL a obţinut 44,5%, PSD 25,2%, UDMR 18,2% şi ALDE 5,3% din voturi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!