Volumul de faţă, „Crişana tradiţională”, alături de celelalte volume, reprezintă o încercare reuşită de a trezi interesul tinerilor pentru cunoaşterea universului satului românesc tradiţional, pentru recuperarea folclorului authentic, a culegerilor de folclor, aflate în paginile revistelor vremii sau în broşuri tipărite în diverse colţuri de ţară, pentru familarizarea acestora cu valorile morale, estetice, cu miturile şi câte alte valori încă ne restituite ale acestui univers. Aşa se face că în paginile volumelor s-a purces la descoperirea, la decriptarea ascunzişurilor acestei lumi, încă tăcute, materializate în culegeri de cântece, doine, balade, basme, snoave, strigături, legende, etc,. dar şi în obiceiuri şi meşteşuguri care făceau din acest univers o adevărată oază de valori materiale şi spirituale. Cu parcurgerea acestor materiale mi-am dat seama, că descoperirea acestui lumi, reprezintă cel mai de preţ tezaur al unui popor, creat şi depozitat în luma satului, populată de acei captivi ai oralităţii, care au fost în acelaşi timp plugari, textieri, compozitori, povestitori, interpreţi, meşteri, negustori şi câte nu au mai fost.
Ca cercetător al universului satului românesc, m-am simţit atras nu numai de elementele materiale ale acestuia ci şi de cele spirituale concretizate în datini şi obiceiuri, leacuri şi vrăjitorie, descântece şi magie, post şi sărbătoare, rugăciune şi revelare şi câte altele.
Aşa cum mersul la biserică reprezenta un act de sacralitate maximă la omul lumiii satului, aşa mi-am asumat şi eu misia de a face cunoscute aceste manifestări spirituale, ale acestor tăcuţi ai istoriei prin studiile concretizate în cunoaşterea culegerilor de folclor (balade, legende, poezii şi hore), a meşteşugurilor şi obiceiurilor a ocupaţiilor, descoperite în Ţara Beiuşului, Crasna şi Barcău, Ţara Zărandului, Crişul Repede etc. În acelaşi timp prin efortul meu voi face public şi ceaţiile unor personalităţi complexe, hărăzite cu harul scrisului şi concretizate în poezii, proză, scrieri umoristice, monoloage, comedii şi drame. Aşa se face că acum lucrez la restituirea creaţiei unui anonim Antoniu Popp, scriitor, poet, dramaturg, dar şi culegător de folclor, născut pe la 1868 în Prisaca Beiuşului.
Oază de valori materiale şi spirituale
Profesorul şi cercetătorul Vasile Todincă, co-autor al „Crişanei tradiţionale”, a făcut aprecieri pe marginea cărţii.
Trimite articolul
Xpowered by Surfing Waves
BIHON Sport local
Ultima în clasamentul Seriei 10 din Liga 3, CS Diosig Bihardioszeg are programată reunirea lotului luni, 20 ianuarie, de la ora 17:00, pe plan local, la Diosig.
Lotul va suferi în această perioadă modificări, atât în ceea ce privește jucătorii, cât și staff-ul tehnic.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
A băut o zi întreagă, iar seara, când s-a dus la magazin să-și mai ia alcool, s-a reorientat și a furat o mașină. Fără să aibă permis, a lovit o căruță, dar și-a continuat drumul.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Primăria continuă investițiile în infrastructura educațională din localitate.
BIHON Sport local
În sala de tenis de la complexul Era Park s-a desfășurat sâmbătă prima etapă a Campionatului International de tenis de masă pe echipe, organizat de Asociația Sportivă Internațională „Table Tennis Without Borders”.
România
Nudurile create virtual cu fețele mai multor eleve au fost distribuite băieților din liceu prin intermediul Instagram și Whatsapp, în Arad.
2
Mapamond
Rețeaua de socializare TikTok a încetat sâmbătă seara târziu să mai funcționeze în Statele Unite, după ce Curtea Supremă a confirmat vineri o lege adoptată anul trecut de Congres, care obliga platforma să se disocieze de societatea-mamă, ByteDance din China, sau să fie închisă, transmit agențiile internaționale de presă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!