Municipalitatea nu prea a avut mână la proiecte public-private. Finanţarea podului Macio a căzut pe bugetul local fără ca investitorul italian să depună garanţia convenită. Licitaţiile pentru parcările supra sau subterane nu au atras investitori interesaţi. Iar în locul proiectului Oasis, propus Consiliului Local încă din 2009 de omul de afaceri Alexandru Mudura, s-a preferat un Parc Salc finanţat prin Fondul de Mediu. Însă finanţarea a fost suspendată iar la Parcul Salca se va lucra, pe banii orădenilor, cel mai devreme din martie 2014. „Proiectul Oasis ar fi fost gata acum”, ne-a mărturisit miercuri Alexandru Mudura. Fiindcă nu a câştigat atunci interesul Primăriei, patronul Lotus Center se rezumă să construiască, pe cele şase hectare pe care le are în zonă, un bussiness-center pe şase nivele.
Îi rămâne însă regretul că s-a pierdut şansa unui proiect care i-ar fi încununat blazonul de om de afaceri şi care ar fi pus Oradea pe harta turismului mondial. În mai 2009, Mudura senior pleda că „în plină criză ar trebui amânate sau relocate proiectele de parcuri, în favoarea unui proiect care ar dezvolta magnific Oradea.
Mudura: „proiectul Oasis ar fi fost gata”
Pe 28 mai 2009, omul de afaceri Alexandru Mudura prezenta în Consiliul Local un proiect care ar fi asigurat Oradiei un atu european. Iar municipiul nu ar fi cheltuit din banii orădenilor ci doar ar fi contribuit cu teren
pentru a-şi trece în palmares un proiect public-privat de certă anvergură.
Ca amfitrion al licitaţiei caritabile organizate miercuri în Sala de Evenimente de la Lotus Center, Alexandru Mudura ne-a putut arăta pe fereastră stadiul proiectului Parcului Salca – preferat de municipalitate în locul complexului Oasis. L-am întrebat dacă mai are la sertar schiţa proiectului tehnic prezentat aleşilor orădenilor.
„Nu mai am fonduri pentru un asemenea proiect. Atunci aş fi adus 250 de milioane de euro de la casinoul Harrah s, încă 250 milioane din Emiratele Arabe şi puneam şi eu bani. Primăria nu trebuia să contribuie decât cu terenul aflat lângă terenul meu. Domnul Vizer era preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo iar acum este şi preşedintele tuturor federaţiilor internaţionale din Sport Accord. Ar fi venit sportivi şi turişti din toată lumea în complexul Oasis. Acum nu-mi rămâne decât să ridic un Business Center pe terenul meu”, ne-a răspuns miercuri Mudura.
Salca, în amânări
În aprilie, edilii anunţau că Parcul Salca va fi gata în 7 luni, adică în noiembrie. În iulie însă, Administraţia Fondului de Mediu a suspendat finanţarea proiectului astfel că municipalitatea a fost nevoită să apeleze la banii orădenilor. Dumitru Sim de la DMPFI din cadrul Primăriei Oradea ne schiţează situaţia actuală.
„Schimbându-se sursa de finanţare am operat schimbări ale proiectului privind amenajări care n-ar fi rezistat mult în vecinătatea Velenţei şi a unor aşa-zişi «şmecheri» din Nufărul. S-a renunţat la corpurile de iluminat ecologice după modelul celor vandalizate pe promenada de lângă Podul Intelectualilor. Se schimbă şi aleile ecologice din pământ şi pietriş cu alei asfaltate. În sezonul rece se va verifica proiectul revizuit iar dacă vremea va permite, în luna martie se va intra în frontul de lucru”, ne-a spus Sim.
De un miliard de euro
Ca iniţiator, Mudura a estimat proiectul Oasis la un miliard de euro şi a cerut Primăriei pentru această „oază de afaceri, turism şi verdeaţă”, 17 ha de teren care să-l alăture la cele 6 ha proprii.
Proiectul tehnic al complexului prevedea sală de sport polivalentă, aquaparc pe 7 hectare, hotel medical cu spa, clădire-turn de birouri, mega-sală de conferinţe, clinică de chirurgie estetică, heliporturi, sală de concert cu 50.000 de locuri – care ar fi monopolizat toate marile dintr-un areal larg, inclusiv din Ungaria.
Era şi multă verdeaţă
La nivelul solului urmau să fie doar zone verzi, parcările intrând în subteran.
Hotelul medical cu 1.200 de camere ar fi reunit „toate minunile descoperite în ultimii ani” în fizioterapie, ginecologie, reumatologie, chirurgie reparatorie etc. „Am vorbit la Comitetul Olimpic Internaţional şi mi-au spus că e nevoie de aşa ceva pentru sporturile de anduranţă, cu uzură fizică. Era prevăzută şi Sală Polivalentă încăpătoare. Se puteau organiza competiţii continentale”, spunea Mudura dezvăluind că s-a interesat la Bruxelles unde i s-a spus că în Europa nu s-a mai exista aşa ceva. Iar printre argumente, omul de afaceri atenţiona: „Cu un parc nu ieşim din criză. De pe urma proiectului Oasis Primăria ar încasa anual doar impozite de două milioane de euro. Cu o astfel de realizare primarul ar rămâne în istorie!”.
Doar un mini-Oasis
La acea vreme, primarul Bolojan răspundea că Oradea nu poate pierde şansa finanţării de la Administraţia Fondurilor de Mediu dar că municipalitatea va păstra zece ha în zonă pentru a le oferi unor investitori de anvergură. Deocamdată, se înfiripă doar două mari investiţii private în zonă: viitorul spital al firmei Medhotel şi Trade Center – proiect patronat de Alexandru Mudura. Pentru construcţia bussiness-center pe 6 nivele s-a obţinut anul acest un un contract de finanţare europeană de 20 de milioane de euro de la ADR Nord Vest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!