În cazul în care o calamitate naturală ar lovi judeţul nostru poliţiştii şi jandarmii sunt pregătiţi să intervină. „Colegii mei sunt pregătiţi pentru misiunea lor. În caz de dezatsre naturale sau calamităţi poliţia are atribuţii de restabilirea şi păstrarea ordinii publice. Pentru acestea suntem pregătiţi să intervenim la orice moment”, ne-a explicat insp. princ. Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.
Cu atribuţii mai ample în caz de dezastre naturale sunt jandarmii, care, pe timp de pace, au obligaţia să intervină pentru limitarea şi înlăturarea efectelor calamitatilor. „Prin legea jandarmeriei avem obligaţia de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor dezastrelor naturale. Salvarea de bunuri şi persoane sunt atribuţii care intră în misiunea jandarmilor în caz de apariţie a calamitatilor şi dezastrelor”, ne-a explicat cpt. Ioan Bogdan, purtătorul de cuvânt al IJJ Bihor. Acesta ne-a explicat că pe lângă aceasta jandarmii asigură paza unor obiective strategice cum ar fi trezoreriile şi Banca Naţională a României, obiective care au statut special, iar în caz de calamitati au prioritate. De asemenea în caz de dezastru natural jandarmii sunt obligaţi să intervină alături de celelalte istituţii abilitate şi chiar le este solicitat sprjinul în cazul declarării Stării de Urgenţă.
„În Bihor nu a fost necesară intervenţia jandarmilor în caz de dezastru natural din anii 90 când s-au produs inundaţii masive în zona Barcău”, a mai precizat cpt. Ioan Bogdan.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!