O situaţie în defavoarea pacienţilor, semnalată de JB nu cu mult timp în urmă poate fi rezolvată doar de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi.
De la un HG
JB atenţiona că o hotărâre dată de Guvernul ţării în acest an îngrădeşte dreptul pacienţilor de a-şi alege furnizorul de servicii medicale. Astfel, la art.45 alin.4 din H.G.117/2013, se prevede că furnizorul de servicii medicale paraclinice poate încheia contracte de servicii doar cu casele de asigurări de sănătate care nu au în raza administrativ teritorială furnizori de investigaţii paraclinice care să acopere pachetul de bază.
Această inepţie a fost sesizată de JB cu cazuri concrete, când la Centrul PET/CT Pozitron Diagnosztika Oradea au venit oameni din alte judeţe pentru investigaţiile speciale şi de mare calitate de aici, chiar dacă aveau mai aproape de localitatea de domiciliu un centru similar, dar cu servicii medicale de calitate mai mică.
Venind în întâmpinarea oamenilor, reprezentanţii PET/CT Oradea au solicitat la Bucureşti posibilitatea furnizorilor de a încheia contracte cu toate casele judetene indiferent dacă pe raza administrativ teritorială respectivă există sau nu alţi furnizori pentru serviciul respectiv, pentru ca pacienţii să poată alege ei singuri furnizorul la care doresc să-şi efectueze investigaţiile.
Interdicţie clujenilor?
Lucrurile nu s-au rezolvat şi din august clujenii şi cei din judeţele limtrofe nu mai au voie să vină la Oradea să se examineze la PET/CT. Medicii care lucrează cu CAS CLUJ nu mai au permisiunea să trimită pacienţi la PET/CT în regim gratuit (compensat) la centrul de la Oradea. Decizia a fost luată de CAS Cluj pe motiv că în judeţul acesta ar exista alt furnizor de servicii similare. CAS Cluj nu a informat Centrul PET/CT Oradea despre identitatea acestui furnizor de la Cluj, nici de capacitatea practică a acestuia de a respecta contractul semnat cu CAS Cluj. În plus, la Oradea nu a fost trimisă în acest sens nicio decizie şi nicio informare măcar.
Dreptul pacienţilor
Interdicţia dată prin hotărâre de guvern contravine însă Legii concurentei nr.21/1996, îngrădind posibilitatea pacienţilor de a-şi alege liber furnizorul pentru serviciul medical de care au nevoie. Interdicţia încalcă însă şi Constituţia, unde se prevede, la articolul 34 că “Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat”.
Cum Centrul de la Oradea a demonstrat de şase ani încoace calitatea serviciilor medicale, recunoscute şi pe plan european (prin acreditarea EAMN (Asociaţia Europeană de Medicină Nucleară) primită, solicitarea modificării HG-ului în cauză se bazează pe drepturile pacienţilor (Legea nr.46/2003), pe dreptul acestora la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate, pe dreptul pacientului de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile precum şi pe modul de a le utiliza, cere şi obtine o altă opinie medicală, au transmis Hegedus Krisztina, director executiv şi medicul şef Oreste Straciuc de la Pet/CT Oradea.
Speranţa, la Buşoi
Luna trecută, în cadrul interviului acordat în exclusivitate pentru cititorii JB, şeful CNAS Cristian Buşoi, a promis că va rezolva acestea situaţii legate de serviciile medicale de tip Pet/CT, aduse la cunoştinţa lui de redactorul JB. Preşedintele Buşoi a declarat că în curând oamenii nu vor mai aşteptat atât de mult până li se aprobă dosarele medicale pentru a beneficia gratuit sau compensat de investigaţii. Totodată, Buşoi a declarat că va remedia şi problema restricţiei pusă asiguraţilor de a se investiga gratuit sau compensat numai la cel mai apropiat centru de domiciliul lor.
Reprezentanţii Pet/CT Oradea au declarat pentru JB că au primit şi ei promisiuni directe de la liberalul Buşoi, pentru rezolvarea acestei încălcări a Constituţiei, în favoarea asiguraţilor.
Dacă şeful CNAS nu va rezolva această deficienţă, asiguraţii din ţară nu vor putea accesa serviciile medicale de la Oradea decât contracost.
Citiți principiile noastre de moderare aici!