Tragedie şi bucurie în acelaşi timp în noaptea de marţi spre miercuri, la Spitalul Judetean Oradea. O orădeancă de doar 30 de ani a murit pe patul de la terapie intensivă, dar prin decesul ei prematur a salvat cinci vieţi omeneşti.
Managerul spitalului, dr. Carmen Pantiş, a relatat că tânăra a suferit luni spre seară un anevrism rupt, cu debut brusc, apoi inundare ventriculară. Femeia a fost resuscitată de mai multe ori la secţia de terapie intensivă a unităţii, dar în zadar. Orădeanca a intrat în moarte cerebrală. Familia îndoliată, răpusă de durerea căzută ca un trăsnet, a găsit puterea incomensurablă de a accepta să transforme tragedia în viaţă. Rudele au acceptat prelevarea deorgane de la pacienta de 30 de ani.
Protocolul medical a fost urmat de medicii de la Judeţean ca la carte, iar marţi spre miercuri noaptea a avut loc operaţia de prelevare. O echipă de experţi din Bucureşti a sosit cu un avion la ora 0:30 şi, alături de echipa medicală de la Spitalul Judeţean Oradea (anestezista Rodica Gilău, chirurgii Mircea Şandor şi Radu Şuteu, oftalmologul Asia Butnaru, asistentele Corina Cojocaru şi Luminiţa Balaj) au început operaţia în jurul orei 1:00 şi au finalizat intervenţia în jurul orei cinci dimineaţa.
Pacienţi salvaţi
Cadrele medicale au prelevat corneea, ficatul (care au fost duse la Bucureşti, cu avionul, în condiţii speciale) şi rinichii, care au fost tranportaţi cu o Ambulanţă, în condiţii sigure la Cluj. În cele două oraşe, cinci pacienţi erau deja pregătiţi pentru a primi, prin transplant organele dătătoare de viaţă, de la orădeanca pentru care nu a mai existat nicio şansă de salvare.
Intervenţia de marţi spre miercuri este prima de acest gen din 2011 şi a 39 – a din 2008 încoace, de când bihorenii au înţeles importanţa salvării de vieţi omeneşti de la persoane care intră în moarte cerebrala.
La Spitalul Judeţean Oradea mai este o pacientă în moarte cerebrala, dar rudele acesteia nu acceptaseră până la momentul redactării acestui material, să recurgă la gestul suprem de iubire faţă de semeni necunoscuţi ce pot fi salvaţi prin transplant.
La începutul acestui an, la Spitalul Judetean Oradea a mai fost o altă pacientă, tot în moarte cerebrala, ale cărei rude nu au fost de acord să salveze vieţi omeneşti prin donarea de organe.
De reţinut că un pacient aflat în moarte cerebrala nu are nicio şansă la viaţă şi trăieşte, pe aparate, maxim şapte zile. Moartea cerebrala este fatală şi diferită de moartea clinică – stare din care oamenii îşi pot reveni după resuscitare.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!