Al 11-lea bihorean din acest an, care a dat prin moartea lui viaţă altor multor oameni necunoscuţi are doar 32 de ani. Bărbatul este din judeţ şi s-a internat în urmă cu patru zile la Spitalul Judeţean. A suferit un anevrism rupt, cu hemoragie cerebrală şi inundare ventriculară ce i-au fost fatale. Joi dimineaţă, după analize şi protocolul de rigoare, medicii i-au declarat starea de moarte cerebrală, iar părinţii pacientului au reuşit să-şi învingă durerea care nu se poate exprima în cuvinte. Mama şi tatăl pacientului au acceptat donarea de organe de la fiul lor, înţelegând că nu pot să-şi mai ajute băiatul, dar de ei depinde salvarea altor oameni grav bolnavi.
Îngrijit special
24 de de ore de la declararea morţii cerebrale şi până la începerea operaţiei de prelevare de organe, pacientul a beneficiat de îngrijiri speciale, specifice, de la asistentele Gabriela Puşcaş şi Andrea Nan. Vineri, la ora 9:00, trei medici şi o asistentă din Bucureşti, conduşi de dr. Radu Zamfir şi patru medici de la Cluj conduşi de dr. Sliviu Moga au început operaţia de prelevare de organe, ajutaţi de dr. Rodica Gilău, dr. Cezar Badale, dr. Carmen Pantiș şi asistentele Lăcrimioara Pop şi Koppelman Ramona. Imediat după prelevarea corneei şi a vaselor de sânge, bucureştenii s-au întors urgent în Capitală cu aceste organe, dar şi pentru a efectua o altă prelevare de la un pacient aflat şi el în moarte cerebrală. Rinichii prelevaţi au luat drumul Clujului, toate organele de la pacientul bihorean fiind transportate în condiţii de siguranţă maximă, în vederea transplantării.
Din 2008 încoace, Bihorul reuşeşte să fie singurul judeţ din ţară care dă naştere la alte vieţi prin prelevarea de organe (de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală, fără nicio şansă la viaţă) în vederea efectuării operaţiilor de transplanturi – care sunt unica şansă pentru mulţi pacienţi cu şanse la viaţă care pot trăi doar dacă au donatori.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!