Alexandru Florian, Directorul Institutului Ellie Wiesel, crede că e vorba despre neasumarea unor pete din istorie.
„Sunt două mari neajunsuri pe care societatea românească nu a reușit să le depășească.
Pe de o parte în sistemul educațional, la orele de istorie, tematica Holocaustului, decenii la rand a fost cvazi-inexistentă. Începînd cu anii 2000, în manualele de istorie de clasa a șaptea, de clasa a unsprezecea, a apărut subiectul exterminării populației evreiești, dar tratat într-o manieră destul de succintă. E vorba în principal de nesumare din cauza unor prejudecăți. Nu e numai cazul României, e cazul și altor popoare, al altor țări. E foarte greu pentru mentalitatea publică a unui popor să-și asume petele negre. E foarte greu pentru societatea romnească să accepte că a existat o perioadă în care cei care s-au aflat la guvernare, s-au făcut vinovați de crime, de crime împotriva umanității, de anularea democrației”, spune Alexandru Florian.
Plecând de la această premiză și conștientizând pe deplin această realitate cutremurătoare, ce se desprinde atât din istoria universală cât și din cea națională, Școala din Sântandrei a decis să abordeze această temă atât de sensibilă prin activități extrașcolare.
„Ne dorim ca elevii școlii noastre să cunoască pe deplin această pagină neagră din istoria umanității.
Ce am descoperit de-a lungul celor trei ani de când acordăm un interes semnificativ Holocaustului, este că elevii acestei școli sunt extrem de pasionați vis-a-vis de acest subiect. Sunt dornici să cunoască cât mai multe detalii din acea perioadă, ba chiar să se implice în activități ce conturează comemorarea celor 6 milioane de victime ale Holocaustului. Cum am putea fi solidari acelora care, încă și azi, își comemorează părinții, frații, surorile ce s-au stins în lagărele de exterminare de la Auschwitz -Birkenau? Mereu am încercat, împreună cu acești copii, să creăm diverse momente simbolice pentru a da dovadă de solidaritate cu comunitățile evreiești, atât din țară cât și din străinătate. Una dintre aceste realizări ne-a adus în urmă cu doi ani aprecierea comunității evreiești din Huedin, Cluj-Napoca , unde elevii școlii noastre au fost invitații speciali în cadrul evenimentului Ziua Comunității Evreiești, în data de 7 MAI 2014. Acolo s-au bucurat de aprecierea unor personalități marcante, cum ar fi: Tibor Schvarz, singurul evreu care mai trăieşte şi locuieşte în Huedin, Marius Fărcaş, preşedintele Asociaţiei “Anima Templi”, Andrei Klein, supravieţuitor al lagărului Moghilev Podolski din Transnistria unde s-a şi născut, Thea Haimovitz, organizator al Festivalului de Film Evreiesc si Felix Koppelman, Presedintele Comunitatii Evreiesti din Oradea” spune Andrada Lazăr.
Andrada spune că și în acest an, alături de elevii Școlii din Sântandrei, au creat un moment ce se doreşte a fi un altfel de lecţie a genocidului pe care ei au înțeles-o în totalitate și vor să o transmită generaţiilor viitoare pentru ca asemenea atrocităţi să nu se mai repete
Citiți principiile noastre de moderare aici!