La fel ca mulți dintre tinerii de vârsta ei, Naomi Corb își trăiește viața pe cât de firesc, pe atât de diferit de toți ceilalți. La 20 de ani, studenta de la Departamentul de Arte Vizuale, specializarea Design, se poate mândri cu o experiență pe care puține fete de vârsta ei au cunoscut-o. Aceasta pentru că tânăra a fost voluntar în armata Israelului. Practic, ea a participat la un program de servicii asemănător serviciului militar. Concret, Naomi a făcut trei săptămâni de voluntariat în diferite baze ale armatei israeliene, care nu se află în teatrele de operațiuni.
[eadvert]
Că au fost forțele aeriene sau cele terestre, unități medicale sau academie de ofițeri, fiecare bază i-a oferit tinerei o experiență diferită, dar și minunate lecții de viață și o perspectivă mai largă asupra felului în care armata israeliană își desfășoară activitatea, a dezvăluit ea.
Voluntar la 17 ani
Naomi s-a înrolat voluntar în armata israeliană încă la vârsta de 17 ani. A fost cazată în baze militare și a asigurat logistica necesară alături de soldați. Și cum situația în zonă este una mereu tensionată, Israelul trebuie să fie mereu pregătit pentru război. Astfel, voluntara orădeană, alături de alți voluntari, s-au îngrijit de funcționalitatea echipamentului de care armata avea nevoie.
„Am fost într-un program de voluntariat, deschis tuturor, de la tineri la pensionari. Practic, am avut șansa de a lucra, timp de trei săptămâni, în cadrul departamentului de logistică al armatei. Pregăteam ranițele soldaților care mergeau în misiune, sortam cartușe…”, povestește studenta.
Costumați în uniforme, voluntarii au participat la înălțarea drapelului, la masă, la diferite activități alături de ghizii Sar-El. Naomi spune că i-a plăcut mult mâncarea de la popotă și, mai ales, uniforma.
„Uniformele ne-au venit impecabil. Ne-au fost date de către un comandant. Aveam cămașă și pantaloni verde închis și o curea. Îmbrăcămintea noastră semăna cu a soldaților”. Pe parcursul „stagiului militar” tânăra a învățat imnul Israelului și câteva din tradițiile poporului evreiesc, pentru că în weekend-uri au reușit să viziteze țara. Tânăra a plecat cu gândul să dăruiască timpul și munca ei unei cauze nobile, dar a primit înzecit înapoi.
„Am avut ocazia să cunosc oameni frumoși, am vizitat orașele și locurile sfinte ale Israelului, am fost provocată să-mi depășesc limitele și poate cel mai important, armata Israeliană m-a învățat să prețuiesc mult mai mult viața”, a dezvăluit ea. Naomi a scris o carte despre experiența pe care a trăit-o ca voluntar.
„În timpul petrecut acolo mi-am depășit limitele. Am dedicat această carte tuturor celor care doresc să călătorească și să descopere adevărata frumusețe a armatei și a Israelului, deoarece această experiență m-a ajutat să privesc viața dintr-o altă perspectivă. Îi încurajez pe toți cei de vârsta mea să spună «da» noilor experiențe”, a îndemnat ea.
Patron în devenire
Naomi și-a realizat volumul singură. Concret, a scris textul, a realizat ilustrațiile, a așezat în pagină, a prins foile laolaltă, ba a făcut până și coperta. Volumul, deocamdată unicat, e cartea ei de vizită. Însă nu e nici pe departe singura ei lucrare valoroasă. Deși a absolvit o secție de Matematică – Informatică, Naomi e, după cum spun profesorii, unul din cei mai promițători studenți ai facultății. Lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan, cadru didactic al Departamentului de Arte Vizuale, spune despre eleva ei că are o evoluție remarcabilă.
„Pentru un student care vine de la profilul matematică-informatică, a cărei tangență cu artele ținea, până anul trecut, doar de o pasiune, pot spune că a evoluat fabulos. Eu cred că, prin muncă, Naomi are toate șansele să reușească în tot ce și-a propus. Pentru mine a fost o surpriză plăcută și spun asta nu doar din perspectiva cărții pe care a scris-o și a transformat-o în obiect. Mă refer aici la toate proiectele pe care le-a făcut”, a spus Abrudan. Dacă, în copilărie, Naomi visa să devină arhitect, acum se pregătește să devină designer de interior. „E talentată și muncitoare. Mai ales această din urmă calitate contează foarte mult”, afirmă lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan.
Deși foarte tânără, studenta de la Arte pare genul de om care știe ce vrea. „Am să lucrez ca designer de interior independent. Poate voi avea firma mea, ca să dau de lucru și altor oameni. Vreau să am propriile mele proiecte, case pe care să pun amprenta mea personală. Aș vrea să devin cunoscută ca designer de interior, dar nu aș refuza nici proiecte de design grafic, pentru a-mi completa veniturile”, spune Naomi.
Trimite articolul
XFata asta nu are părinți?
-
ce treaba are activitatea ei cu parintii?! Vrei sa o ceri de nevasta ? iar te bagi in discutii ca tantalaul in targ ?
-
Probabil ca nu. Nu are parinti redusi care sa o tina in casa si sa o traga in jos din punct de vedere social.
Ma rog. La noi facea 6 luni stagiu rezervist voluntar si primea 30% din solda doar .ca sa figureze in evidente pana la 63 de ani. Si daca se razgandea putea rezilia oricand, .ca e contract
In caz de razboi sa mearga acola pe front. Ce e sula-lela, altfel a mers trei saptamani, s-a distrat pe acolo iar acum vine si da din buci defiland in fata fraierilor cu placheta aia sau carton sau ce o fi ?!?!?