Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, tânăra a rămas fără ambii părinți. În urmă cu aproximativ un an mama i-a decedat – suferind de cancer, iar acum tatăl a murit din cauza ciupercilor otrăvitoare.
Prietenii și colegii tinerei s-au mobilizat și au lansat un apel umanitar pe pagina de socializare Facebook: „O tanara de 18 ani are nevoie urgent de sange B3+. Din cauza unor probleme grave cu ficatul, acesta trebuie inlocuit. Donatiile se pot face pe numele Andrea Tomuța Georgiana. A fost internata la Spitalul Judetean din Oradea, iar acum e transferata la Spitalul Fundeni Bucuresti. Starea ei este critica, are nevoie foarte urgent de sange pentru a se putea efectua transplantul”, este mesajul distribuit de sute de utilizatori.
Persoanele care doresc să doneze sânge pentru tânără o pot face la Centrul de Transfuzii Sanguine din Oradea (strada Louis Pasteur nr. 30), de luni până vineri, între orele 07:30 – 11:30 sau la oricare alt centru de transfuzii, menționând numele persoanei pentru care donează: Andrea Tomuța Georgiana.
Fata are 18 ani și a făcut o formă severă de intoxicație, i s-a efectuat dializă hepatică de către medicul primar Daniela Negrău, de la secția de Terapie Intensivă Oradea.
Tânăra de 18 ani însă are nevoie, se pare și de transplant de ficat și s-a decis transport medicalizat până la Spitalul Fundeni din Capitală. Fata a fost transportată vineri, 13 iulie, cu un elicopter SMURD de la Oradea până la Sibiu, de unde a fost preluată de un alt elicopter, până la Spitalul Fundeni. În speranța că se va găsi un donator compatibil, fata se luptă între viață și moarte.
http://www.bihon.ro/tanara-intoxicata-cu-ciuperci-trimisa-la-fundeni/2076854
http://www.bihon.ro/transplant-intre-bihoreni-eleva-intoxicata-cu-ciuperci-a-primit-ficatul-unui-adolescent-aflat-in-moarte-cerebrala/2079278
Atenție la ciuperci
În ultima perioadă numărul de persoane intoxicate cu ciuperci a crescut dramatic.
În luna iunie, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Oradea au ajuns şapte oameni intoxicaţi cu ciuperci, dintre care cinci au fost internaţi. Numărul persoanelor intoxicate cu ciuperci a explodat acum, în luna iulie, 12 persoane ajungând la UPU din 1 iulie şi până azi. Din totalul celor 12, opt au fost internaţi.
Unul dintre intoxicaţi este un copil de 9 ani, care a fost transportat la Cluj Napoca.
Avertisment DSP
Direcția de Sănătate Publică avertizează despre pericolul la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural – pădure, câmp, fâneţe sau teren infiltrat cu substanţe toxice.
Ploile au accelerat creşterea în păduri a ciupercilor din flora spontană, iar medicii inspectori bihoreni avertizează că deşi sunt foarte sănătoase, unele ciuperci pot fi otrăvitoare şi pot provoca intoxicaţii fatale.
http://www.bihon.ro/dsp-bihor-avertizeaza-risc-crescut-de-intoxicatie-acuta-cu-ciuperci/2075326
Citiți principiile noastre de moderare aici!