Asocierea formată din Freyrom SA – lider de asociere și Procons Group – asociat, având ca subcontractant SC Ritmoteh SRL, este singura ofertă depusă pentru realizarea lucrărilor de reabilitarea a pasarelei pietonale hobanate, cunoscută sub denumirea de „Podul Intelectualilor”.
[eadvert]
Termenul-limită pentru depunerea ofertelor a fost 4 mai. Reabilitarea pasarelei pietonale peste râul Crișul Repede, între strada Libertății și Aleea Emanuil Gojdu, costă aproximativ 4 milioane de lei.
Pasarela hobanată are o lungime de totală de peste 85 de metri. Lățimea pasarelei este de 3,75 metri, fiind alcătuită din traseul pietonal propriu-zis și două lise de parapet. „Proiectul presupune intervenții pe mai multe categorii de lucrări. Astfel, se propune reabilitarea racordării cu terasamentele, realizată cu ajutorul zidurilor de sprijin. Scările de acces pe pod, de pe malul stâng, vor fi reabilitate la nivelul mâinii curente (prin șlefuire, polizare și vopsire a elementelor metalice cu vopsele speciale pentru oțel), iar treptele vor fi placate cu pavaj din plăci de granit. Parapetul pietonal va avea o mână curentă din bronz și elemente decorative din oțel de formă hexagonală. La nivelul rampelor de acces, vor fi reabilitate elementele arhitecturale de capăt”, a transmis Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, stratul de uzură se va realiza din piatră cubică 80x80x80 mm. Totodată, se va recondiționa și proteja anticoroziv parapetul metalic. La nivelul căii de pod, stratul de uzură va fi realizat din plăci de granit fiamate de 2 cm. Corpurile de iluminat existente se vor înlocui cu corpuri de iluminat cu LED.
La standarde europene
„Realizarea investiției are ca obiectiv modernizarea rețelei de infrastructură pietonală la standarde europene, astfel încât circulația pietonilor să se desfășoare în condiții maxime de siguranță și confort. Acest demers are la bază premisele unei dezvoltări durabile din punct de vedere economic, urbanistic și social. Proiectul va aduce beneficii importante comunității, precum asigurarea accesibilității la punctele de interes existente în zonă, sporirea siguranței circulației pietonale, dar și beneficii estetice amplasamentului, Parcul Libertății fiind o verigă importantă în zona de spații verzi a municipiului, rol susținut de învecinarea cu râul Crișul Repede”, se mai arată în comunicat.
Podul pietonal are o istorie de peste 150 de ani, fiind situat în zona centrală a orașului, de unde trecătorul poate admira atât peisajul natural al malului Crișului Repede cât și arhitectura mai multor clădiri de patrimoniu. În 1910, podul de lemn care asigura traversarea Crişului, numit „Podul Paralelor”, a fost înlocuit cu un pod metalic. În locul acestuia a fost construit în 1974 actualul pod hobanat, unul dintre cele mai vechi de acest tip din țară.
Trimite articolul
XPodul Intelectualilor a fost cel de la Centrul de Calcul, adica podul cu steaua comunista, care este refacut si nu mai e pietonal, ci rutier. Podul de langa statuia Szacsvay, sau cum vreti intre str.Libertatii si Gojdu este PODUL DE PARALE, unde pe vremuri trebuia sa platesti sa treci. Documentati-va !!!!
-
Esti incredibil de prost
Habar n-ai
Mai bine taci dracului din gura si nu-i trimite pe altii sa de documenteze ca nici tu nu stii nimic