Şcoala cu clasele I-VIII „Lucreţia Suciu” din Oradea vine în sprijinul copiilor şi tinerilor care, din diverse motive, nu şi-au putut finaliza la timp studiile în cadrul învăţământului obligatoriu de zece clase, dându-le acestora posibilitatea de a-şi efectua şi finaliza, într-un program flexibil, studiile gimnaziale şi chiar ale ciclului primar. Până la 1 octombrie la Şcoala „Lucreţia Suciu” se fac înscrieri la învăţământul gimnazial cu frecvenţă redusă şi la forma de învăţământ „A doua şansă”.
Şcoala „Lucreţia Suciu” este singura instituţie din Oradea care şcolarizează copii şi tineri depăşiţi de vârsta şcolară în cadrul mai multor forme de învăţământ.
Programul “A doua şansă-primar” este destinat copiilor şi adulţilor care nu şi-au finalizat la timp studiile ciclului primar şi care depăşesc cu minimum 4 ani vârsta clasei la care se înscriu.
Atestat
„Această formă este organizată cu program zilnic. În fiecare semestru se parcurge materia unui an de studiu, ciclul primar putându-se finaliza în doi ani. În cazuri speciale, când elevul deţine cunoştinţele cerute de programa şcolară, pe baza unor evaluări, poate fi înscris direct în una din clasele a II-a, a III-a, sau a IV-a”, a explicat directorul şcolii, profesorul Gheorghe Tirla.
O altă formă de şcolarizare este învăţământul cu frecvenţă redusă, ciclul gimnazial, clasele V-VIII, frecventat de copii şi tineri depăşiţi de vârsta şcolară care nu şi-au finalizat studiile la timp sau au depăşit cu cel puţin 3 ani vârsta corespunzătoare clasei. La această formă, cursurile se desfăşoară, de regulă săptămânal , vinerea după masă şi sâmbăta.
În cadrul programului “A doua şansă-secundar inferior“ copiii şi tinerii depăşiţi de vârsta şcolară îşi pot efectua studiile gimnaziale, clasele V-VIII. De asemenea, în baza unui parteneriat semnat între Şcoala „Lucreţia Suciu” şi Grupul Şcolar “Ioan Bococi” ei pot învăţa o meserie (bucatar sau estetica şi îngrijirea corpului uman) şi pot obţine, la sfârşitul clasei a VIII-a, un atestat de competenţe profesionale în aceste meserii.
„Programul la această formă se desfăşoară zilnic, de regulă după masa, în funcţie şi de posibillităţile de frecventare ale cursanţilor”, mai spune directorul Tirla.
„Lucreţia Suciu” este o şcoală cu experienţă în desfăşurarea acestor forme de învăţământ şi dispune de o bază materială foarte bună (24 săli de clasă, un laborator de biologie, două de informatică, un cabinet de limbi moderne în curs de amenajare, cabinet medical, sală de sport.
Citiți principiile noastre de moderare aici!