Două zile de sărbătoare a Centenarului Românesc la Milano. 17-18 martie. Două zile în care s-a vorbit, s-a sărbătorit românește și s-a readus în lumină importanța evenimentelor de la 1918. Cel ce a pus la cale tot acest plan, până în cel mai mic detaliu, a fost șteianul Robert Romulus Popa, preot protopop de Lombardia. A strâns oamenii „de la vlădică până la opincă” în capitala Lombardiei, pentru a sublinia importanța momentului 1918.
Ziua de 17 martie a fost dedicată unei conferințe cu tema „Centenarul Unirii”. Evenimentul a avut loc în sala San Satiro din complexul parohial Sant’Ambrogio. O sală plină de români și italieni, un public curios și dornic să asculte mesajele venite atât din partea autorităților române, cât și din partea invitaților speciali. Astfel că evenimentul a decurs natural, au fost transmise mesajele Excelenței Sale, ambasador al României în Republica Italiană, George Gabriel Bologan, care în prima zi nu a putut fi prezent la eveniment din cauza unor motive bine întemeiate. Pe listă s-a înscris și Excelența Sa, domnul Liviu Zăpârțan, ambasadorul României de pe lângă Sfântul Scaun. Aceste două intervenții au fost justificate și de faptul că evenimentul s-a aflat sub patronajul celor două instituții.
Publicul prezent la conferință a putut gusta și discursurile savuroase din punct de vedere cultural, ținute de invitați precum prof. dr. acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, care a expus într-o manieră inedită câteva imagini ale Marii Uniri de la 1918. ,,Unirea au făcut-o doina, horile și dorurile, Unirea s-a făcut pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, a precizat acesta la începutul discursului său. Totodată, prof. dr. Cesare Alzati, de la Universitatea Catolică Sacro Cuore din Milano, și-a manifestat simpatia și sentimentele de bine și prietenie pe care le are față de poporul român. Nu în ultimul rând, în cadrul conferinței s-a vorbit despre rolul pe care Biserica Greco-Catolică l-a avut în cadrul evenimentelor de la 1918, discurs ținut în acest context de PSS Virgil Bercea. La eveniment au participat reprezentanți ai tuturor cultelor majoritare în România (ortodox, greco-catolic și romano-catolic).
Ziua următoare a adus momente de unitate, rugăciune și bucurie, pentru că în Basilica Sant-Ambrogio din Milano avea să se audă grai românesc pentru câteva zeci de minute. Liturghia a fost celebrată de PSS Virgil Bercea, alături de un sobor de preoți greco-catolici. Un adevărat pelerinaj, pentru că la slujbă au fost prezenți în jur de 800 de români veniți din toată peninsula, dar și italieni care s-au bucurat să trăiască la unison cu românii tradițiile și obiceiurile spirituale românești.
La eveniment a luat parte și Excelența Sa George Gabriel Bologan, care a subliniat rolul pe care fiecare român îl are în afara granițelor. ,,Fiecare român este un ambasador, un ambasador care trebuie să ofere celorlalți exemplul onoarei, al responsabilității și al demnității. Aceste trei valori reprezintă tricolorul pe care îl întrupăm în existența noastră de zi cu zi”.
Alina Maria Balaj
Citiți principiile noastre de moderare aici!