Se vrea un Centru care să promoveze turismul din Bihor într-un mod cât mai profesionist, aşa cum se întâmplă în marile oraşe europene. Proiectul câştigat de Consiliul Judeţean prevede un centru turistic ce se va întinde pe trei nivele, în clădirea care găzduieşte azi Sala Studio a Teatrului Oradea.
„Până acum, Bihorul nu a beneficiat de o promovare agresivă, nici la nivel regional, nici la nivel naţional”, a observat managerul de proiect, Aurelia Dumiter. Exact asta ar urmări acum Consiliul Judeţean, care mai derulează un proiect – „Călător prin Bihor” – care are ca scop încurajarea turiştilor spre a vizita Bihorul. Va fi şi un site ce va conţine informaţiile de care are nevoie oricine vrea să cunoască Bihorul: www.bihortravel.ro.
Ce va fi acolo?
Amenajarea „Centrului naţional de informare şi promovare turistică – Bihor” de pe strada Patrioţilor nr. 2 are şi un efect benefic colateral. Cu această ocazie, clădirea de vizavi de Teatru va fi reabilitată. Atât faţada, cât şi acoperişul. Conform celor spuse de Aurelia Dumiter, în Centrul turistic se vor regăsi „info-touch-screen-uri”, alte echipamente IT şi o sală de proiecţie.
Mihai Palcu, managerul tehnic al proiectului, a informat că suprafaţa utilă de care va dispune Centrul va fi de 345 metri pătraţi. La parter, va exista un spaţiu de relaţii cu publicul, ce va dispune de materiale informative de promovare turistică a judeţului. La mezanin va fi o sală de şedinţe şi protocol, iar la etaj va fi amenajată o sală de proiecţii pentru promovarea turistică a Bihoului. Este vorba despre sala care e folosită azi de Teatru ca sală studio. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, spune că după ce se va inaugura Centrul, adică peste doi ani, sala va fi folosită atât în scopuri de promovare turistică, cât şi de Teatru.
Iniţial, CJ Bihor ar fi vrut să găsească o clădire nouă pentru a găzdui acest proiect, însă nu s-a putut, deoarece se dorea o locaţie ultracentrală pentru viitorul Centru.
„Nu mai cade tencuiala”
„Primul beneficiu îl are Oradea, care câştigă o clădire de pe care nu va mai cădea tencuiala. Apoi, alt beneficiu e că vin bani europeni şi că vom avea un plus de informaţii despre turismul bihorean. Eu am satisfacţia că am câştigat un proiect pe bani europeni, iar dacă fiecare administraţie locală ar câştiga măcar un proiect pe fonduri nerambursabile, am sta altfel cu gradul de absorbţie al fondurilor structurale”, a declarat Voloşeniuc.
Din cei 1,7 milioane lei noi, la cât e estimat proiectul, UE contribuie cu 1,16 milioane, Guvernul cu 171.121 lei, iar CJ Bihor cu 34.000 lei. 322.620 lei reprezintă bani pe care UE nu-i decontează (valoare neeligibilă). Potrivit vicelui Voloşeniuc, din aceşti bani Guvernul achită 98%, iar CJ 2%.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!