Trei absolvente, trei generaţii diferite, şi-au susţinut lucrările de licenţă în programul Arte Decorative al Facultăţii de Arte din Oradea.
[eadvert]
Mezina este Palasti Kitti Odette. Lucrarea „Tensiuni spațiale” a absolventei este o propunere abstractă, cu forme geometrice simple, ce invită la descoperire și introspecție. În viziunea autoarei, relațiile dintre formele geometrice simple pot să acționeze mai eficient asupra percepției noastre, iar echilibrul și stabilitatea acestor forme sunt puncte cheie ale mesajului pe care dorește să-l transmită.
Alegerea de a prezenta o lucrarea modulară a fost una intuitivă, spune tânăra artistă.
„Am comparat modularitatea cu viața însăși, adică, posibilități infinite de combinații, ritmuri, adăugiri, reduceri, grupări, toate în căutarea unei căi de a naviga prin această compoziție modulară numită viață. Modificările se pot realiza în orice moment, datorită modularității. Nu există o compoziție definitivă, fixă”. Jocul modulelor poate să transmită o senzație și un mesaj diferit fiecărui privitor, și aceeași lucrare poate să aibă identități diferite, prin multiplicarea acestor unități, după diverse ritmuri și formule.
În ceea ce privește modul de lucru, Odett Palasti se declară încântată de faptul că a descoperit noi posibilități de creație cu materialul ales. „Deși tabla este un material deja fabricat, acest lucru nu îi ia din puterea și atributele ei inerente. Exisă o forță intrinsecă pe care o au aceste materiale industriale și am învățat să nu subestimez o simplă foaie de tablă. Este nevoie să dobândești experiență în manevrarea ei, de un timp de cunoaștere și familiarizare. Materialul, la început ostil, devine mai blând cu timpul.” Coordonatorii lucrării de licență sunt lector univ.dr Corina Baciu și lector univ dr. Marius Vesa.
O altă absolventă a programului Arte Decorative este Elena Tomșe, care recunoaște că, deși nu i-a plăcut matematica, mai târziu și-a dat seama că simte linia, crede în ordinea lucrurilor, pentru că acestea îi satisfăceau nevoia de echilibru interior. Sursa de inspirație pentru „Geometrii subiective” au fost lucrările lui Mondrian.
„Sintetizând liniaritatea, bidimensionalul și culorile primare în forme tridimensionale precum prisma patrulateră, piramida, cubul am încercat să realizez un ambient cu ajutorul lămpilor de iluminat care să transmită o atmosfera caldă adusă într-o zonă a rafinamentului și a simplităţii geometrice. Mi-am dat seama însă, că pasiunea nu-mi era de ajuns, trebuia să concep și să construiesc de la zero o lucrare de artă decorativă, adică o compoziție omogenă, echilibrată, capabilă să transmită privitorului emoție și mesaj dar care în același timp să fie practică, utilă, ușor de încadrat într-un spațiu minimalist, intim, spațiu pe care cel căruia i se adresează acest obiect de iluminat, lampa, îl numește ACASĂ”, spune artista.
Elena fiind un personaj determinat în ceea ce face, spune că de ziua ei și-a cumpărat un flex și un aparat de sudură. „Nu a fost ușor! Fără veleități inginerești deosebite, debitatul metalelor, sudura, tăiatul sticlei și asamblarea lor a durat ceva timp, a consumat resurse”, afirmă absolventa. Coordonator licență este conf univ.dr. Mihaela Tătulescu.
Lumea formelor în mişcare
Decanul de vârstă al grupei este Elena Margareta Agarici, un personaj de poveste, cu o energie și inspirație debordante. “Ideea care a stat la baza realizării acestui proiect de artă decorativă a fost dorinţa de a fi în consonanță cu ceea ce natura exprimă prin toate formele de viață. Pornind de la structurile diafane ale fluturilor am încercat, dincolo de metamorfoza unor fragmente, să dau naștere prin formă, culoare și textură unei lumi noi. Este o lume a formelor în mișcare, care sugerează libertate, evadarea din inerție, loc al perfecţiunii şi liniştii ancestrale.”
Proiectul constă într-o serie de nouă ţesături organizate pe trei tripticuri. Compoziţiile abstracte au ca sursă de inspiraţie structurile microscopice ale lumii vii, respectiv aripile de fluture. „Proiectul de artă decorativă «Fluturi, culoare și textură» mi-a deschis noi orizonturi de investigare la care nici nu bănuiam că voi ajunge. Tot demersul, de la concept la transpunere, a fost pentru mine o provocare, iar efortul creativ investit în aceste lucrări poate duce la noi înterpretări în spaţiul artelor decorative actuale” afirmă artista. Coordonatori ai licenței sunt conf.univ.dr Corina Andor și conf univ dr Mihaela tătulescu.
O promoție specială, cu trei generații, având viziuni diferite în zona Artelor Decorative și totuși cu aceeași trimitere către ambianța pe care o pot genera fiecare dintre lucrările acestor artiste, fie că sunt lămpi de iluminat, tapiserii sau lucrări parietale modulare din metal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!