Aceasta activează pe actualul post din toamna anului trecut, când a obținut 95 de puncte la concursul de promovare efectivă. Anterior, procuroarea Scurt și-a desfășurat activitatea la Parchetul Salonta (2013 – 2022), unitate pe care a și condus-o în perioada 2019 – 2022, iar acum trei ani a promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
Magistratul a fost numit, în ianuarie 2013, procuror la Parchetul Salonta, pe care l-a condus timp de trei ani, între 2019 și 2022. În primăvara lui 2022 a promovat la Parchetul Bihor.
Pe lângă Carmen Scurt, CSM a votat ca alți doi procurori să fie propuși pentru a investiga infracțiuni comise de magistrați. Este vorba despre Mihai Cristian Lupu, procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, și Marius Iacob, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în prezent delegat procuror şef al Serviciului de urmărire penală din cadrul Secţiei urmărire penală a Parchetului General.
Propunerile Consiliului vor ajunge la procurorul general al României, care îi va desemna pe procurorii ce vor ancheta faptele penale ale magistraților.
Cine îi poate ancheta pe magistrați?
Potrivit Legii 49/2022 privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi pentru modificarea Legii 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la curţile de apel şi Curtea Militară de Apel şi de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanţe, precum şi de judecătorii Curţii Constituţionale a României sunt în competența Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General.
Același act normativ arată că faptele penale comise de judecătorii de la judecătorii, tribunale, tribunale militare şi de procurorii de la parchetele care funcționează pe lângă aceste instanțe vor fi investigate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel.
Urmărirea penală în aceste cazuri este efectuată de procurori anume desemnaţi, cu un mandat de patru ani.
Numărul minim de procurori din cadrul Secţiei de urmărire penală desemnaţi este de 14, iar aceștia trebuie să aibă, printre altele, grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și o vechime de cel puțin 15 ani în funcția de procuror.
Numărul minim al procurorilor din cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel desemnați pentru investigarea dosarelor cu magistrați este de 3 pentru fiecare dintre acestea. Condițiile sunt: vechime de cel puțin 12 ani în funcția de procuror, nicio sancțiune disciplinară în ultimii 3 ani, o conduită morală ireproșabilă și experiență profesională semnificativă în supravegherea sau efectuarea urmăririi penale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!