Zilele trecute, pe Facebook, două persoane din municipiul Marghita s-au declarat revoltate de calitatea apei reci care curgea la robinet. Nemulțumirea celor două persoane era legată și de faptul că nu ar exista comunicare din partea serviciului care operează rețeaua de apă și canalizare cu privire la situații care ar putea afecta calitate apei, astfel încât cetățenii să fie avertizați. Concret, doamna Rodica Mărioara Donca a postat, în seara zilei de 14 februarie, pe pagina sa de Facebook, un mesaj plin de năduf despre apa care curgea la robinet și pentru a fi convingătoare, a atașat și o filmare, în care se vede că apa are o culoare maronie.
„Bună seara celor din conducerea municipiului Marghita, vă întreb, asta este apă potabilă? Nămolul acesta pe care îl distribuiți la cele mai mari prețuri din țară, ziceți că este apă potabilă? Cum se poate să distribuiți fără să verificați și să filtrați apa pe care cetățenii o consumă, în care își spală rufele? Bagi la mașina de spălat haine și le scoți pline de nămol! Rușine să vă fie!”, a fost comentariul pe care Rodica Mărioara Donca îl transmitea celor din Primăria Marghita. Postarea a adunat aproape 9.000 de vizualizări.
Cum era de așteptat, postarea a atras și alte comentarii din partea altor persoane nemulțumite de calitatea apei reci furnizate în Marghita. În comentariul la postarea doamnei Donca, Cristina Laura Erdei a ținut să adauge:
„Două ture de haine albe la interval de o lună, a trebuit efectiv să le arunc. Același motiv, apa murdară. Nici măcar nu s-au anunțat lucrări în zona noastră. Nu e ok ce se întâmplă. Aș putea spune chiar frustrant”.
Pentru a-și susține revolta, doamna Donca a mai adăugat ulterior un comentariu.
„Nici aici, pe facebook, nu am fost anunțați, dar nici măcar nu am avut apa oprită, nu știu cum au lucrat. Și eu am dat drumul la mașina de spălat fără haine, să se curețe conducta înainte de a băga hainele la spălat. Am consumat foarte multă apă să vină ceva mai curată, am consumat curent degeaba cu mașina de spălat, plus că trebuie să schimb iarăși filtrul. Dar ce îi interesează pe ei, Botezatu de la Salubram mă ceartă, că una-două trebuie să postez pe internet, că nu este mare lucru”.
Pentru a afla punctul de vedere al operatorului care furnizează apa potabilă pe raza municipiului Marghita, l-am contactat pe șeful Serviciului Public de Alimentare cu Apă, Canalizare și Salubrizare Marghita (SPAACS), Iosif Papai. Potrivit acestuia, uneori se mai înregistrează situații în care calitatea apei de la robinete este afectată, pentru o perioadă scurtă de timp, de depunerile care sunt antrenate de pe conducte o dată cu reluarea furnizării apei, după opriri programate sau în urma unor avarii.
„În rețeaua noastră, noi pompăm apă curată din foraje. Apa din foraje ajunge la un rezervor de captare, iar de acolo se alimentează rețeaua. Periodic trebuie să curățăm acel rezervor, iar atunci apa este dirijată din alte surse. După ce se reia furnizarea apei, datorită presiunii, este posibil ca unele din depunerile fine care există pe rețea să fie antrenate, iar astfel calitatea apei să fie afectată, pentru o perioadă scurtă de timp. Însă de fiecare dată când avem programate spălări ale conductelor sau ale rezervorului, anunțăm prin informări postate pe pagina de Facebook a Primăriei Marghita. Sunt și situații de avarie, când trebuie să intervenim de urgență și se sistează furnizarea apei pe anumite tronsoane. Tocmai pentru a nu afecta prea mult cetățenii, încercăm ca timpul în care apa este oprită să fie cât mai redus posibil. Când se reia alimentarea cu apă, e posibil ca oamenii să fie nemulțumiți că nu au fost anunțați și să reclame calitatea apei”, a declarat șeful SPAACS Marghita.
În ceea ce privește comunicarea cu abonații, șeful SPAACS susține că există un număr de telefon, 0259-362634, unde locuitorii pot suna pentru a semnala probleme în privința alimentării cu apă potabilă. Serviciul Public de Alimentare cu Apă, Canalizare și Salubrizare Marghita administrează o rețea de 32 km de distribuție a apei potabile, furnizând 2.000 mc de apă/zi către cei 12.000 de abonați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!