Foștii angajați ai Ansamblului Folcloric Crișana, cei care au dat în judecată Consiliul Județean Bihor, au fost reangajați la teatru, potrivit președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit unor surse, până în acest moment au fost reangajați în jur de 6-7 persoane, urmând ca și restul concediaților să semneze contractele. Totodată, instanța a cerut CJ să le plătească foștilor angajați și salariile pentru toată perioada de „șomaj”, iar toți cei care și-au primit posturile înapoi au intrat în concedii de odihnă, pentru a recupera zilele rămase restante pe anul trecut.
[eadvert]
În ceea ce privește reînființarea ansamblului folcloric, Bolojan spune că va purta discuții cu directorul Teatrului Regina Maria și vor decide ce e de făcut.
Președintele CJ Bihor a precizat că dacă înainte de desființare ansamblul avea o activitate pe lună, plus pregătiri și repetiții, dacă va fi reînființat, lucrurile vor sta altfel. „
„Nu se va putea face decât pe baza unor indicatori de performanță, pentru că a reedita ceea ce s-a întâmplat ar fi o eroare managerială, niște resurse financiare pe care județul Bihor le-ar aloca într-un domeniu în care nu s-ar vedea rezultate. Orice s-ar spune, la toate instituțiile de cultură sunt niște indicatori de îmbunătățire care nu pot fi contestați. Putem să discutăm de calitate, de alte aspecte, de gusturi, de modele, dar dacă ne uităm la încasări, număr de evenimente, constatăm că este o îmbunătățire ceea ce eu cred că este de apreciat și le mulțumesc colegilor care activează în aceste instituții pentru ceea ce fac. Și asta trebuie să facem peste tot, inclusiv dacă sunt în zona de folclor”, a explicat Ilie Bolojan. El crede că spectacole organizate sâmbăta și duminica ar avea „o aderență foarte mare de public”.
În conferința de presă de miercuri, președintele CJ Bihor a subliniat faptul că susținerea folclorului se poate face sub mai multe forme.
„Consiliul Județean susține, prin Centrul de Cultură bihorean, partea de patrimoniu, partea de folclor, nu se pune această problemă (n.red. de a nu susține folclorul). Aceste susțineri se pot face în formă internalizată, să ai angajații tăi, sau pe baza unor proiecte, să finanțezi proiecte indepenente. Nicăieri nu ești obligat să ai niște structuri internalizate”, a precizat liderul CJ.
La data desființării, ansamblul avea 32 de angajați. Asta după ce anterior desființării avusese loc o reducere de 12 posturi. Toți angajații au fost concediați la începutul anului trecut, după ce Curtea de Apel Oradea a respins ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii Consiliului Județean Bihor nr. 158/05.08.2021, formulată de artiștii de la Ansamblul Crișana.
Desființarea Ansamblului Crișana s-a votat în august 2021 și a fost adoptată în CJ Bihor cu 23 de voturi pentru. Grupurile de consilieri PSD și UDMR au votat împotrivă.
Trimite articolul
XCei din ansamblu ar trebui platiti din incasarile din spectacolele pecare trebuie sa le tina , nicidecum din bani publici, nu ar avea ce cauta ca angajati la CJ.