O femeie din comuna Oșorhei a fost diagnosticată cu febra Q, o boală infecțioasă mai puțin frecventă, transmisă de la animale. Bacteria are ca rezervor bovinele, caprinele și unele artropode și se transmite la om prin ingerarea laptelui contaminat sau pe cale respiratorie.
„Este vorba despre o pacientă din mediul rural, în vârstă de 51 de ani. Pe baza simptomatologiei clinice indica o febră Q. Practic, a avut simptome respiratorii asemănătoare gripei și pneumoniei (tuse persistente și dificultăți de respirație). Pacienta s-a prezentat la ambulatoriul secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Oradea, unde i s-a pus diagnosticul de febră Q. Analizele ulterioare au confirmat diagnosticul clinic, prin creșterea parametrului IgM și IgG (nivelul imunoglobulinei M și G). Starea pacientei este bună. A și fost externată. Ea spune că are locuința lângă o fermă de animale. Noi, după ce am primit confirmarea, am trimis adresa și către Direcția Sanitar Veterinară pentru a face analize și pentru a verifica ferma de la Oșorhei”, a declarat dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică.
La UPU, Pneumo și Interne
Potrivit dr. Ovidiu Burtă, medic șef de secție la Interne în cadrul Spitalului Județean, pacienta s-a prezentat în luna mai la Unitatea de Primiri Urgențe din Oradea cu probleme respiratorii (tuse, dispnee și febră pe care a avut-o acasă). Medicii de aici au decis să o trimită la Pneumologie, pe strada Izvorului unde a și fost internată. Aici, s-a confirmat pneumonia.
„Pacienta a fost testată pentru Covid 19 (2 teste). Examenul tomografic a evidențiat focarele pneumococice, probele biologice au fost modificate iar doamna doctor de la Pneumologie a avut intuiția să solicite în plus niște analize, în urma cărora s-a evidențiat Coxiella burnetii. Pacienta a beneficiat de tratament corespunzător. După ce a fost stabilă respirator a fost transferată pe secția de Interne, pentru elucidarea unor probleme hepatice. Când a sosit la noi pe secție era în stare bună. Rezultatul cu Coxiella burnetii l-am primit după ce aceasta a fost internată. Când am primit rezultatul era total asimptomatică, fără manifestări serioase de boală. Totuși, am luat legătura cu domnul dr. Iulian Zaporojan de la secția de Infecțioase și am transferat pacienta acolo, pentru efectuarea unor analize suplimentare. Ne doream o mai mare acuratețe pentru elucidarea diagnosticului. Meritul principal a fost al medicului pneumolog”, a explicat dr. Ovidiu Burtă.
Conform protocoalelor în vigoare, cazul a fost declarat către Direcția de Sănătate Publică Bihor.
„O să-și repete analizele, bine că nu au fost probleme grave. Diagnosticul nu este unul frecvent, iar cazurile sunt foarte rare în Bihor. Am avut astfel de cazuri, în urmă cu mulți ani”, a mai precizat dr. Rahotă.
Monitorizată
Dr. Iulian Zaporojan a spus că femeia nu a fost internată pe secția de Infecțioase, dar că este monitorizată în continuare.
„Nu era nevoie de internare, ci doar de supraveghere. Eu monitorizez cazul, pentru că o febră Q cronică trebuie tratată timp îndelungat. Fiind o bacterie intracelulară trebuie acționat timp îndelungat, permanent cu un medicament, ca ea să nu apară complicații”, a declarat dr. Zaporojan.
Potrivit acestuia, bacteria nu se transmite inter-uman.
„Este o zoonoză, adică se transmite de la animalele la om, prin contactul cu dejecțiile animalelor, carnea sau produsele lactate incomplet prelucrate termic”, a precizat medicul infecționist.
Anchetă DSVSA
Dr. Remus Moțoc, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Bihor, spune că inspectorii au ieșit în teren și au demarat o anchetă epidemiologică.
[eadvert]
„Ne-a notificat DSP-ul. Am făcut un control, avem un program de măsuri. Am luat probe de la animalele din zonă și vedem ce va ieși. vrem să vedem dacă se face legătură între animal și om. Este ceva rar. Nu e sigur că e de acolo, pentru că nu e aceeași gospodărie. Nu știm cum a coabitat omul cu animalul, trebuie văzut. Vedem ce va ieși la probele pe care le-am recoltat”, a declarat dr. Moțoc.
Ce efecte are febra Q la om?
ANSVSA detaliază, într-un material online, cauzele și efectele infecției cu Coxiella burnetti:
„De obicei infecţia poate apărea ca urmare a inhalării sau ingerării de spori rezistenţi proveniţi din particulele de praf contaminate cu excreţii rezultate după fătare sau secreţii.
Bălegarul sau urina precum şi subproduse animaliere cum ar fi pielea, lâna sau blana pot constitui sursă de infecţie.
Cel mai expus la riscul apariţiei bolii este personalul din abatoare sau ferme.
O altă sursă de infecţie o constituie consumul de lapte nepasteurizat. Insectele hematofage, sau unele leziuni cutanate superficiale existente la manipulatorii de animale pot fi implicate în producerea bolii.
Febra Q este rar întâlnită la om, chiar şi în rândul fermierilor. Majoritatea persoanelor care sunt infectate nu prezintă simptome sau prezintă semne foarte uşoare ale bolii, formele grave fiind întâlnite foarte rar.
Simptomele apar la 2-3 săptămâni de la expunere şi constau în semne asemănătoare gripei, cu febră prelungită (2 săptămâni sau mai mult), oboseală, dureri de cap, dureri musculare şi ocazional, pneumonie sau alte complicaţii.
Unele personae pot prezenta o formă cronică a bolii, cu simptome ce persistă mai mult de şase luni. Infectarea în timpul sarcinii (fie că mama prezintă sau nu simptome), poate avea un efect negativ asupra dezvoltării fătului, incluzînd naşterea prematură, greutatea mică la naştere sau avort. Rar, pot apărea infecţia valvelor cardiace, în general, acestea apărând la persoanele cu boli cardiace pre-existente sau cele ce au suferit intervenţii chirurgicale de tip by-pass”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!