Curtea de Apel Oradea a observat că, deși autoritățile au început procedura de adăugare în lista compensatelor a respectivei indicații terapeutice pentru medicamentul prescris, termenele nu sunt respectate și etapele legale sunt tergiversate. Instanța a caracterizat această situație drept un exces de putere din partea statului, „prin care se vatămă în mod direct dreptul la viață al reclamantei”.
[eadvert]
Pe 21 februarie, judecătorii au decis să oblige Guvernul, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să finalizeze procedura, astfel ca pacienta să poată beneficia cât mai repede de medicamentul gratuit.
Luptă în instanță pentru dreptul la viață
Diagnosticată cu o formă de cancer mamar, femeii i-a fost recomandat de medicul curant, ca tratament adjuvant, medicamentul Olaparib (denumire comercială Lynparaza). Un flacon din această substanță costă între 9279,94 de lei și 22272,63 de lei, în funcție de concentrație, și este compensat 100% pentru pacienții care suferă de diferite tipuri de cancer. Nu însă și pentru indicația terapeutică menționată în cazul acestei paciente.
Reclamanta a solicitat autorităților ca și cei aflați în situația ei să beneficieze de gratuitate pentru medicamentul prescris, însă a fost refuzată. Considerând că în acest fel i se încalcă dreptul la viaţă, în noiembrie 2023 femeia s-a adresat Curții de Apel Oradea, solicitând ca Guvernul, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și CNAS să fie obligate să adauge printre indicațiile terapeutice ale medicamentului Olaparib și pe cea de tratament adjuvant pentru neoplasm mamar.
Reprezentanții Guvernului au arătat că recomandarea de a folosi tratamentul cu Olaparib în cazul pacientei „nu se regăseşte printre indicaţiile pentru care acest medicament a fost autorizat pentru introducerea pe piaţă, prin procedura centralizată de către Agenţia Europeană a Medicamentului”, astfel că „valoarea acestuia nu poate fi rambursată în sistemul de asigurări sociale de sănătate”.
Același lucru l-a susținut și Ministerul Sănătății, care a arătat că în cazul reclamantei, utilizarea medicamentului se face off-label, adică în afara indicațiilor terapeutice aprobate, astfel că valoarea sa nu poate fi decontată de către casa de asigurări de sănătate.
Instanța: conduita autorităților este „vătămătoare”
În ciuda faptului că solicitările făcute de pacientă înaintea procesului, în sensul compensării 100% a tratamentului prescris pentru boala sa, au fost respinse, în toamna lui 2023 au început, totuși, demersuri ale deținătorului autorizației de punere pe piață a medicamentului pentru adăugarea ”tratamentului adjuvant pentru neoplasm mamar” printre indicațiile terapeutice pentru care Lynparaza este oferit gratuit de stat.
Curtea de Apel Oradea a constatat că procesul de evaluare a medicamentului în cauză este întârziat din vina Ministerului Sănătății și a CNAS: „întreaga procedură amintită este viciată prin nerespectarea termenelor legale, prin tergiversarea nejustificată a răspunsurilor și a etapelor prevăzute de lege, ceea ce echivalează cu un exces de putere al pârâților, prin care se vatămă în mod direct dreptul la viață al reclamantei , care nu poate beneficia de compensarea medicamentului care i-a fost prescris”.
Considerând conduita autorităților drept „una vătămătoare”, judecătorii orădeni i-au dat dreptate pacientei și a obligat Guvernul și instituțiile implicate „să finalizeze procedura de adăugare a indicației terapeutice «tratament adjuvant pentru neoplasm mamar» pentru medicamentul Olaparib (denumire comercială Lynparaza) în Lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate”.
Sentința Curții de Apel Oradea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile, caz în care ultimul cuvânt îl va avea Înalta Curte de Casație și Justiție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!