Imnul Maghiarilor de Pretutindeni s-a intonat la Biserica Sf. Ladislau în paralel cu serbarea Zilei Oradiei la Muzeul Memorial Aurel Lazăr. Accentuând că simultaneitatea nu a fost „una provocatoare”, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, atenţionează încă că evenimentul istoric de care a fost legată sărbătoarea oraşului e de natură să rănească sensibilitatea concitadinilor maghiari.
„Eu cred că în Oradea, care are tradiţie pentru consensualitate, trebuie găsite puncte de legătură între comunităţi. Când cauţi o Zi a oraşului, să cauţi evenimente care să fie la fel de importante pentru toţi orădenii, aşa cum am făcut noi legând sărbătoarea Varadinum de întemeierea oraşului de către Sf. Ladislau. Nimeni nu pune la îndoială că Oradea aparţine României. Dar atunci măcar acele zile care sunt marcate ca Ziua Oraşului să fie asociate cu momente fericite, care să ne bucure pe toţi, nu cu momente istorice când au murit oameni. Nu cred că mai trebuie să te entuziasmezi de un război”.
Deşi istoricii români au rezerve faţă de martirajul omagiat de UDMR fix pe 12 octombrie, Szabo Odon aminteşte că la ediţii anterioare au participat şi primarii Petru Filip şi Ilie Bolojan.
L-am solicitat luni pe preşedintele executiv al UDMR Bihor pe tema suprapunerii festivităţii municipale de Ziua Oradiei cu omagierea, la Biserica Sf. Ladislau, a unui grup de 12 luptători maghiari martirizaţi tot pe 12 octombrie. Aceasta în contextul absenţei liderilor UDMR la dezvelirea Statuii Reginei Maria.
„Eroii maghiari au fost executaţi fie în noaptea de 11 spre 12, fie din 12 spre 13. Au primit un ordin de la nazişti să arunce în aer podul dar ştiau că oricum nu are sens, şi nu au vrut să păgubească oraşul natal. Cine tăgăduieşte acel eveniment să vină să întâlnească urmaşii martirilor. Şi la actuala ediţie au depus coroane şi copiii acelor oameni. Eu cred că merită măcar atâta, fiindcă nu au vrut să execute un ordin militar aberant. Merită să fie trecuţi în programul oficial al oraşului. Ei nu au luptat contra românilor. Nu au fost împuşcaţi de trupele generalului Moşoiu. Actul lor pune în valoare patriotismul local împotriva unor ordine de la fasciştii care vroiau cu orice preţ să oprească înaintarea aliaţilor”, ne-a relatat Szabo Odon.
Ca atare, l-am întrebat dacă UDMR a cerut oficial includerea omagiului martirajului în programul Zilei Oradiei.
„Da, şi anul acesta am depus invitaţie oficială la Primărie să vină la această manifestare cu o coroană. Acum zece ani, primarul de atunci, dl. Petru Filip, a participat la eveniment. Din câte îmi amintesc, chiar şi dl. Bolojan a fost la o depunere de coroane. Răzgândelile au apărut după ce s-au pronunţat unii istorici necunoscători ai limbii maghiare, domnul Drecin şi alţii. Dl Drecin mi-a fost profesor, dar îmi pare rău să spun că nu se află printre cei care sprijină colaborarea dintre comunităţi”, ne-a răspuns Odon. Acesta a exclus orice „coincidenţă provocatoare” cu festivităţile oficiale de la Casa Memorială „Aurel Lazăr”, oferindu-ne următoarele explicaţii.
Ar dori o altă Zi
„An de an, omagierea de la Biserica Sf. Ladislau s-a făcut la ora 14:00, deci nu a fost o intenţie de suprapunere cu programul municipal. UDMR a participat şi anul acesta la festivitatea din Consiliul Local. Dacă facem acest gest, ne-ar bucura, dacă i-am vedea pe colegii reprezentanţi ai grupului etnic majoritar când aducem un omagiu eroilor etnici minoritari. Nu este o ofensă. Noi am fost acolo, colegii noştri au fost în Sala Festivă a Consiliului Local, colorată roşu – galben – albastru. Au ascultat cum au intrat trupele gen Moşoiu în Oradea şi nu au comentat. Dacă vrem să convieţuim trebuie să ne înţelegem unii pe ceilalţi. Se putea găsi o Zi a Oradiei mai fericită pentru toţi”, opinează liderul UDMR Bihor.
Însă s-a abţinut referitor la curiozitatea noastră privind eventuale date agreate şi de comunitatea maghiară.
„Nu noi, minoritarii, trebuie să găsim, ci împreună să găsim o zi a oraşului. Iniţiativa trebuie să vină de la majoritate, ca să îi incluzi pe ceilalţi nu doar la taxe şi impozite. Municipalitatea, judeţul şi ţara trebuie să meargă pe consensualitate, pe ce e acceptabil pentru cât mai mulţi. Dacă iei decizii antagonice pentru o parte pot apărea conotaţii pe termen mediu. În Oradea avem o tradiţie de convieţuire ce nu trebuie stricată. Aici trebuie să avem grijă. În UDMR am reuşit să avem lideri importanţi care merg pe acest drum. Dl. episcop Tokes şi alţii confruntaţionişti nu au primit sprijinul comunităţii noastre, care este pentru convieţuire normală cu majoritatea românească. Sperăm ca şi majoritatea să aibă înţelepciunea să-i pună în faţă pe cei care promovează acelaşi tip de politici locale”, a îndemnat interlocutorul nostru.
Mihai Drecin: “voi cauta documentele“
L-au ignorat pe Cornel Popa
Citiți principiile noastre de moderare aici!