Cetaţean austriac de mai multă vreme, dar orădeancă la origini, Marioara Siedl vrea să meargă până la capătul pământului pentru a-şi recupera copilaşii, care, spune ea, i-au fost abuziv luaţi. Viaţa femeii a luat o întorsătură neaşteptată în 2011, când, sora sa, luată în evideţele medicale cu o boală psihică, a făcut un denunţ către autorităţile vieneze – ambele femei erau stabilite în Viena – în care o acuza pe Marioara că-şi neglijează copilul, atunci în vârstă de 6 ani, spunând că acesta ar fi fost lăsat singur în casă mai multe zile. În realitate, băieţelul era plecat, alături de mama sa, în vizită la nişte rude din Italia.
Luaţi abuziv
Autorităţile tutelare din Viena, au ajuns în urma acelui denunţ la uşa femeii, pe care au încercat să o spargă, fără preaviz, iar când Marioara i-a întâmpinat în prag aceştia i-au spus că trebuie să-i ia băiatul, conform procedurii, până la lămurirea situaţiei reclamate. Situaţie care a rămas nelămurită până în ziua de azi, iar băiatul, Jonas, locuieşte de atunci în centre de plasament, unde a fost chiar şi abuzat, iar mama lui îl poate vizita doar o dată pe lună – nefiind încă decăzută din drepturile părinteşti. Femeia a început de atunci o luptă crâncenă cu autorităţile, dar până în prezent fără rezultatul dorit. În 2014 însă, soarta avea să-i dea o a doua lovitură. Rămasă însărcinată din nou, Marioara a născut un al doilea băieţel Alexander, care i-a fost luat de autorităţile vieneze imediat după naştere, din cauza antecedentelor cu Jonas. Femeia era suspectată de neglijenţă faţă de primul născut, drept urmare austriecii considerau această măsură extremă justificată. Căsătoriţi cu puţin înainte de naşterea celui mic, Marioara şi soţul ei spun că bebeluşul le-a fost luat abuziv de Protecţia Copilului din Viena.
„Pe 30 iulie l-am născut pe Alexander şi la spital, la jumătate de oră după naştere, au venit două femei de la Protecţia Copilului, care au zis că duc copilul cu ele. Le-am întrebat cu ce drept, dacă au ceva hotărâre judecătorească în acest sens. Mi-au replicat tăios că nu au vreun act şi că totul va fi hotărât la judecată. Rămasă fără copil, am chemat poliţia şi un avocat, avocat care a zis că s-a procedat ilegal, că nu aveau dreptul să-mi ia copilul” spune disperată femeia. La vremea respectivă, Marioara a adunat cunoştinţe şi susţinători, care îi ştiau prea bine situaţia, şi au organizat un protest autorizat împotriva autorităţilor tutelare vieneze, în care şi-au strigat nemulțumirea – şi de această dată fără vreun răspuns.
Îşi caută dreptatea la noi
Cel mai ciudat însă, este faptul că, Marioara lucrează în Viena ca îngrijotor- educator, la o grădiniţă pentru copiii austrieci, iar referinţele primite de la locul de muncă o arată potrivită pentru acestă meserie, astfel femeia îşi pune întrebarea: de ce este ea potrivită să aibă grijă de alţi copii, dar de ai ei nu? Pe lângă locul de muncă stabil, Mărioara este proprietara unui apartament în Viena, unde oricine a avut curiozitatea, a putut observa condiţiile mai mult decât potrivite pentru creşterea unui copil.
Din nefericire, în multe ţări vestice, ca şi în cazul Austriei, autorităţile pot lua copilul unei familii doar în urma unei suspiciuni. Femeia este convinsă că discriminarea faţă de români a cântărit mult în momentul în care ea a ajuns în situaţia aceasta. Marioara s-a întors acum în România, după ce a strâns documente şi dovezi pentru a putea continua lupta, unde vrea să redevină cetăţean, să-şi cumpere o locuinţă şi unde are toate speranţele că i se va face dreptate. La noi în ţară, autorităţile susţin că trebuie să existe motive întemeiate pentru a despărţi un copil de părinţi. De asemenea în România sunt demarate, în prezent, sute de proceduri de repatriere pentru minori din părinţi români, care au ajuns în centre de plasament din străinătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!